Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milovníci masa versus vegetariáni? Nová studie dává za pravdu jen jedné skupině

slanina
slanina
Foto: Pixabay

Naposledy se o negativních zdravotních dopadech konzumace červeného masa mluvilo v souvislosti se zvýšením rizika rakoviny. Server Science Alert ale nyní s odkazem na výzkum vědců z Glasgowské univerzity upozornili na další možné zdravotní riziko – stárnutí organismu.

Projekt, který proběhl pod vedením vědců z Glasgowské univerzity, ukázal, že konzumace červeného masa spolu s celkovými špatnými stravovacími návyky vede ke zvýšení koncentrace fosfátů v krvi, což má za následek stárnutí organismu.

Ve výsledku tak tělo v takovém případě stárne rychleji a je starší, než by naznačoval chronologický věk člověka.

Studie zkoumala lidi z různých oblastí v rámci NHS Greater Glasgow – od nejchudších až po nejméně chudé. Výsledky naznačují, že zrychlené bioogické stárnutí a vysoká koncentrace fosfátů u nejchudších mužů přímo souvisí s tím, jak často konzumují červené maso.

Vysoká koncentrace fosfátů může krom stárnutí způsobovat také zdravotní komplikace, jako je zhoršení fungování ledvin a jejich chronické onemocnění.

Jak server dodává, v minulosti již byla vysoká koncentrace fosfátů spojena s vyšší úmrtností, předčasným stárnutím cév a onemocněním ledvin.

Témata:  lidé maso

Související

Aktuálně se děje

1. dubna 2025 13:08

Tohle se nečekalo. Anna Slováčková a moment, který chce zažít každý umělec

Anna Slováčková bojuje se zákeřnou rakovinou, ale zároveň se snaží pokračovat i v normálním osobním i pracovním životě. Jejím posledním počinem v hudební kariéře je duet s rapperem Lipem. Právě on nyní prozradil, jak se písničce daří. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy