reklama

Svět má v posledních letech velký problém, který se zdá být rok od roku větší. Rezistence bakterií vůči dnešním léčivům se zvýšila do té míry, že některá antibiotika jsou prakticky neúčinná. Nová studie však poukázala ještě na další věc, která s celou problematikou zásadně souvisí.

Studie, kterou publikoval British Medical Journal, obsahuje zjištění, že mnohá antibiotika jsou lékaři předepisována úplně zbytečně. Vědci upozorňují, že nadměrné předepisování antibiotik mohlo přispět právě ke zvýšení rezistence některých bakterií vůči nim.

Analýzou dostupných dat jedné soukromé zdravotní pojišťovny vědci zjistili, že v celých 23 % případů byla antibiotika nevhodně předepsána, u dalších 35 % to bylo rovněž potenciálně možné. Ve 30 % případů pak předepsané medikamenty nepasovaly k diagnóze.

Nevhodná antibiotika dostali zhruba 2 miliony z téměř 15 milionů zkoumaných lidí dospělého věku. Součástí výzkumu bylo i 4,5 milionu dětí, nevhodný předpis byl prokázán v 500 tisících případů.

Nejčastěji byla antibiotika špatně předepsaná pro nemoci jako akutní bronchitida nebo onemocnění dýchacích cest. Mezi diagnózami se objevil i kašel, který je přitom způsoben viry, nikoliv bakteriemi.

„Nadužívání antibiotik nadále bují a zasahuje neuvěřitelné množství pacientů,“ konstatuje pediatr Kao-Ping Chua z Michiganské univerzity. I přes léta důsledného vzdělávání jsou stále předepisována nevhodná antibiotika, a to i na nemoci, které žádnou léčbu medikamenty nevyžadují. Na děti přitom mohou mít nežádoucí účinky.

Autoři studie tak doufají, že bude pomyslným budíčkem pro lékaře, aby přestali předepisovat antibiotika na nemoci, které lze léčit bez nich. Nechtěně tak totiž napomáhají ke zvyšující se rezistenci bakterií, která je jedním z největších problémů současné medicíny.