reklama

Jednoduchý výzkum Univerzity v Coloradu ukazuje, že lidem s nadváhou se zdají vzdálenosti delší a kopce strmější, než opravdu jsou. Studie se účastnilo 66 lidí různého věku a váhy, kteří měli posoudit, jak daleko je od nich dopravní kužel.

Opravdová vzdálenost byla 25 metrů. Lidé, kteří vážili kolem 60 kilo, odhadovali vzdálenost na 15 metrů. Naopak lidem s nadváhou, vážícím až 150 kilo, připadal 30 až 50 metrů daleko. V další studii respondenti posuzovali sklon kopce a podle tlouštíků byl vždy strmější než ve skutečnosti.

"Je špatné domnívat se, že všichni vnímáme svět stejně," popsala pro portál Daily Mail vedoucí studie Jessica Wittová. "Kalkulace, které dělají obézní lidé, jsou nevědomé. Tělo se tak zřejmě snaží takového člověka odradit od cvičení," dodala.

Touhu zhubnout tak ovlivňují i tyto nevědomé postupy v lidském mozku. "Obézním lidem pak připadají některá cvičení až nemožná. Jsou potom považováni za lenochy, ale víc z nás by nejspíš nešlo vzdálenost, která by nám připadala dvojnásobná," uvedla Wittová.

Lidé s nadváhou se proto rozhodnou spíše pro dopravní prostředek, necvičí a nechodí do kopce, který se jim zdá moc strmý. Dostávají se tak do začarovaného kruhu, kdy čím více váží, tím delší se jim vzdálenosti zdají. "Mohli by zkusit nosit teleskopické brýle, aby se jim vzdálenosti nezdály opticky zkrátily," nabízí řešení vědkyně.