Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejčastější nemoc současnosti? Chřipku i angínu válcuje myšitida

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Název myšitida zní možná podivně, jde ale o nejčastější nemoc současné doby. Není to totiž nic jiného, než zánět zápěstí. V moderní době jsou takové záněty způsobené především používáním počítačové myši, a odtud i kreativní název. Jaké má příznaky a jak se nemoci vyvarovat?

Myš počítačová - rychle se šířící druh škůdce, který ničí lidská zápěstí. I tak by se dalo s nadsázkou hovořit o zánětlivém onemocnění, které postihuje mnohé. Dříve tímto trpěly především ženy, které trávily mnoho hodin pletením či muži často pracující se šroubovákem. Dnes se problém nevyhne nikomu, kdo v zaměstnání používá počítač.

Hned na první pohled je význam slova jasný. Jde o počeštěnou verzi původního anglického slova mousitis (mouse = myš, itis = zkratka spojovaná se záněty, pozn. red.). Pod tímto obecným pojmenováním se skrývá hned několik nemocí, za kterými práce na počítači stojí.

Patří mezi ně neinfekční zánět šlach a šlachových pouzder, který se projevuje bolestmi v zápěstí a léčí se klidem a fixací. Největším problémem je chronická podstata onemocnění u lidí, kteří se po vyléčení vrátí ke stejnému typu práce.

Dále hrozí tzv. golfový loket, při něm bolí loket na malíkové straně a často je při něm třeba léčit i krční páteř. To známější tenisový loket se vyznačuje bolestí na palcové straně lokte. Mimo jiné se projevuje i úbytkem síly ve svalech a nemocný často nezvedne ani sklenici vody.

Úplně nejčastější myšitídou je syndrom zápěstního tunelu, který je důsledkem stálého tlaku na středový nerv a poznáte ho podle otoku zápěstí, mravenčení a brnění v konečcích prstů. V neposlední řadě hrozí také syndrom loketního tunelu, který vzniká při útlaku nervů v oblasti lokte. 

Veškeré tyto problémy je nezbytné řešit zavčasu a neodkládat návštěvu lékaře. Pokud ho nemocný vyhledá ihned, k řešení často stačí pouze fixace, klidový režim, protizánětlivá mast a rehabilitační techniky. V případě podcenění však hrozí i nutnost operace.

Prvním a nejdůležitějším symptomem, který na myšitidu upozorní, je bolest. Ta začne většinou v rukou, ale často se rozšíří i do předloktí, ramena, hlavy i páteře. Někdy není vůbec znát v práci, ale o slovo se přihlásí vždy v noci. Stačí přitom dělat několik jednoduchých věcí, které problému snadno předejdou.

Nejdůležitější je ergonomie. Vyplatí se investovat do kvalitní myši a klávesnice, které jsou přizpůsobené k dlouhé práci. Zároveň je třeba dbát na vhodnou výšku stolu, sezení s rovnými zády a úhel 90° v loktech. K tomu patří i některé další pomůcky, jako třeba nastavitelná opěrka na předloktí či podložky na myš s gelovým okrajem. 

Pomůže také zbavit se dlouhých nehtů, které nutí prsty se více natahovat a psát naplocho a tím přetěžují ohýbače prstů. Roli hraje také opora. Ruka by měla ležet celá na stole, naprosto volná a co nejvíce uvolněná. V zimě pak pozor na chlad, který zápěstí i lokty při dlouhodobé práci na počítači ohrožuje. Dlouhý rukáv se v tomto případě velmi vyplatí.

Témata:  lidé nemoc

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy