reklama

Myš počítačová - rychle se šířící druh škůdce, který ničí lidská zápěstí. I tak by se dalo s nadsázkou hovořit o zánětlivém onemocnění, které postihuje mnohé. Dříve tímto trpěly především ženy, které trávily mnoho hodin pletením či muži často pracující se šroubovákem. Dnes se problém nevyhne nikomu, kdo v zaměstnání používá počítač.

Hned na první pohled je význam slova jasný. Jde o počeštěnou verzi původního anglického slova mousitis (mouse = myš, itis = zkratka spojovaná se záněty, pozn. red.). Pod tímto obecným pojmenováním se skrývá hned několik nemocí, za kterými práce na počítači stojí.

Patří mezi ně neinfekční zánět šlach a šlachových pouzder, který se projevuje bolestmi v zápěstí a léčí se klidem a fixací. Největším problémem je chronická podstata onemocnění u lidí, kteří se po vyléčení vrátí ke stejnému typu práce.

Dále hrozí tzv. golfový loket, při něm bolí loket na malíkové straně a často je při něm třeba léčit i krční páteř. To známější tenisový loket se vyznačuje bolestí na palcové straně lokte. Mimo jiné se projevuje i úbytkem síly ve svalech a nemocný často nezvedne ani sklenici vody.

Úplně nejčastější myšitídou je syndrom zápěstního tunelu, který je důsledkem stálého tlaku na středový nerv a poznáte ho podle otoku zápěstí, mravenčení a brnění v konečcích prstů. V neposlední řadě hrozí také syndrom loketního tunelu, který vzniká při útlaku nervů v oblasti lokte. 

Veškeré tyto problémy je nezbytné řešit zavčasu a neodkládat návštěvu lékaře. Pokud ho nemocný vyhledá ihned, k řešení často stačí pouze fixace, klidový režim, protizánětlivá mast a rehabilitační techniky. V případě podcenění však hrozí i nutnost operace.

Prvním a nejdůležitějším symptomem, který na myšitidu upozorní, je bolest. Ta začne většinou v rukou, ale často se rozšíří i do předloktí, ramena, hlavy i páteře. Někdy není vůbec znát v práci, ale o slovo se přihlásí vždy v noci. Stačí přitom dělat několik jednoduchých věcí, které problému snadno předejdou.

Nejdůležitější je ergonomie. Vyplatí se investovat do kvalitní myši a klávesnice, které jsou přizpůsobené k dlouhé práci. Zároveň je třeba dbát na vhodnou výšku stolu, sezení s rovnými zády a úhel 90° v loktech. K tomu patří i některé další pomůcky, jako třeba nastavitelná opěrka na předloktí či podložky na myš s gelovým okrajem. 

Pomůže také zbavit se dlouhých nehtů, které nutí prsty se více natahovat a psát naplocho a tím přetěžují ohýbače prstů. Roli hraje také opora. Ruka by měla ležet celá na stole, naprosto volná a co nejvíce uvolněná. V zimě pak pozor na chlad, který zápěstí i lokty při dlouhodobé práci na počítači ohrožuje. Dlouhý rukáv se v tomto případě velmi vyplatí.