reklama

V minulosti odborníci před nadměrnou konzumací vajec varovali. Tvrdili, že mohou negativně působit na hladinu cholesterolu v krvi a způsobovat i tak závažné obtíže, jako jsou srdeční onemocnění a kolapsy.

Postupné studie ale ukázaly, že tomu tak ani zdaleka není. Vejce měla naopak být pro náš organismus spíše prospěšná a nikdy nebyla prokázána spojitost mezi jejich častější konzumací a vznikem srdečních onemocnění.

Nedávná studie zjistila, že každodenní konzumace vejce naopak snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Studie se účastnilo 400 000 dospělých osob v Číně, které podle různých časových harmonogramů pojídali vejce. Někteří denně, jiní méně často nebo téměř vůbec.

Výsledek výzkumu ukázal, že každodenní jedlíci vajec měli o 18 procent nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, tedy například na srdeční infarkty a mrtvice, ve srovnání s dospělými, kteří vejcím vyhnuli úplně.

Z toho by se dalo usuzovat, že jsou vejce vlastně zdravá. Ale chyba lávky. To už opět neplatí, naopak. Nová rozsáhlá studie americké Severozápadní univerzity (Northwestern University) totiž zjistila, že stačí zkonzumovat tři vejce týdně a riziko srdečních chorob a dokonce i předčasné smrti prudce narůstá.

"Vejce, zejména žloutky, jsou významným zdrojem cholesterolu," uvedl pro CNN vedoucí výzkumného týmu Victor Zhong s tím, že vejce obsahuje asi 186 miligramů cholesterolu, a rizikovou hranicí je už 300 miligramů cholesterolu denně.

Experti analyzovali data získaná od 29 tisíc pacientů, kteří byli sledováni sedmnáct a půl roku. 5400 z nich mělo kardiovaskulární problémy včetně mrtvic a infarktů.

Vědci tak zjistili, že denní konzumace vajec zvyšuje riziko srdeční choroby o 3,2 procenta a riziko předčasné smrti dokonce o 4,4 procenta.

2 komentáře (Poslední 18.03. 14:18) Napište svůj názor

reklama