Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v pití: Alkohol, ze kterého nebudete mít kocovinu

Alkohol
Alkohol
Foto: Pixabay

Alkohol, díky kterému se dostanete do dobré nálady, ale ráno nebudete mít kocovinu a vaše játra jej ani nepocítí? I když to zní jako utopie, skutečnost je jiná. Profesor David Nutt vytvořil syntetický alkohol, který nese jméno Alcarelle.

Tvůrce revoluční molekuly se domnívá, že jeho vynález změní způsob konzumace alkoholu. Nutt, který v minulosti působil jak hlavní drogový poradce britské vlády a který o práci přišel poté, co tvrdil, že extáze a LSD jsou méně nebezpečné než alkohol, vytvořil molekulu „alcosynth“ nahrazující alkohol spolu se svým kolegou Davidem Orrenem.

Nutt tvrdí, že syntetický alkohol objevil už v roce 1983, kdy v rámci doktorátu studoval účinky alkoholu na GABA receptory. Jeho syntetický alkohol podle něj dokáže identifikovat receptory, které mají na svědomí nepříjemné vedlejší účinky pití alkoholu, jako je třeba bolest hlavy.

„Účinky alkoholu jsou komplikované – víme, že má dobré i špatné účinky. My ale můžeme cílit na části mozku, na které chceme cílit,“ tvrdí. Díky tomu bude možné například vypít s kolegy skleničku k obědu a dostat se "do nálady"– ale nebude možné se z něj opít, píše deník The Independent.

V tuto chvíli je ovšem Alcarelle testován jen v laboratoři a dosud neprošel oficiálními testy. Výzkumníci však společně s vědci připravili pětiletý plán, na jehož závěru by měla být molekula považována za potravinářskou přísadu nebo složka.

Aby bylo možné látku oficiálně schválit, budou muset její tvůrci prokázat že „nevytváří toxicitu jako alkohol“ a „nemá špatné účinky alkoholu“, uvádí Nutt. Pokud se to podaří, má podle výrobců nápojů látka velkou šanci na úspěch. „Pokud má věda pravdu, a bude-li snadné překrýt její chuť, myslím, že má velkou šanci," uvedl Jonny Forsyth, který se zabývá celosvětovou analýzou nápojů.

Témata:  alkohol vědci

Související

Aktuálně se děje

8. července 2025 17:56

Samosběr jahod se v roce 2025 chýlí ke konci. Co můžete sbírat namísto nich?

Letní měsíce lákají nejen k výletům a opalování, ale také k čím dál populárnějším samosběrům ovoce. Zatímco jahody jsou dlouhodobě nejznámější a nejdostupnější plodinou, kterou si lidé sami sklízí, nabídka samosběrů se rok od roku rozšiřuje. Co dalšího si tedy můžete z českých sadů a plantáží odnést, když přijdete s košíkem a chutí na čerstvé ovoce?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jiřina Bohdalová na KVIFF 2024

Bolesti a strach ze samoty. Jiřina Bohdalová přiznala, že jí není nejlépe

Téměř každý rok patřila Jiřina Bohdalová k tuzemským hvězdám karlovarského filmového festivalu. Z letošního ročníku zbývá ještě několik dní, ale nejslavnější česká herečka tentokrát nedorazí. Akci úplně vynechá i její dcera Simona Stašová, která původně do Varů přijet chtěla. Názor ale z pochopitelných důvodů změnila.