reklama

1) Únos rodin zaměstnanců Northern Bank

Tvrdí se, že účel světí prostředky. Tuto poučku vyznávala skupina gangsterů ze severoirského Belfastu. Pár dní před Vánocemi, v neděli 19. prosince 2004, vtrhla dvě komanda do domácností dvou bankovních úředníků a vzala jejich rodiny jako rukojmí. Pod pohrůžkou likvidace obou rodin byli úředníci v pondělí donuceni jít do práce a předstírat, že se nic neděje. Po zavření banky v 19 hodin večer oba bankovní úředníci otevřeli dalšímu komandu bankovní trezory. Zmizelo 26,5 milionu liber (790 milionů korun). S penězi se vypařili i ozbrojenci, kteří naštěstí rodinám úředníků nezkřivili ani vlas. Policie podezřívala bývalé členy IRA, kteří se takto chtěli zajistit na důchod a zadržela a obvinila 9 mužů. Pro nedostatek důkazů je však úřady musely propustit.      

2) Tunel do Banco Central

Bankovní tunely známe i od nás. Ale ten v brazilském městě Fortaleza splňoval všechny atributy tohoto pojmu. Brazilští zločinci si zřejmě vzali k srdci přísloví, že komu se nelení, tomu se zelení a vykopali 200 metrů dlouhý tunel přímo do banky. Tunel byl podepřen, aby se nezhroutil, vybaven elektrickým světlem a odvozem materiálu. Tři měsíce na něm dnem i nocí pracovalo mezi šesti a deseti muži. V srpnu 2005 tuneláři využili prodloužený víkend a pronikli do banky. I odvoz lupu musela být pořádná „fuška“. V bance sice totiž bylo 150 milionů reálů (1,6 miliardy korun), ale v 50 reálových bankovkách! Lup vážil neuvěřitelných 3,5 tuny! Policie sice poté zadržela 9 mužů, ale pro nedostatek důkazů je musela opět propustit. Po penězích se slehla zem.  

3) Přepadení skladu cenin Brink's-MAT

Skupince šesti gangsterů se zřejmě podařilo podplatit zaměstnance skladu bezpečnostní služby Brink's-MAT na letišti Heathrow v Londýně. Původně počítali, že se zmocní pouze méně zabezpečené hotovosti v hodnotě 3 milionů liber. Když ovšem vtrhli 26. listopadu 1983 do skladu, čekalo zločince překvapení a předčasné Vánoce. Vedle hotovosti zde totiž našli i tři tuny zlata ve zlatých prutech, diamanty a šperky. Suma sumárum v dnešních cenách vše za 86 milionů liber (2,5 miliardy korun). Policie sice poté několik údajných členů gangu zadržela, ale pro nedostatek důkazů je musela opět propustit. Štěstí jim tím však zřejmě došlo. Mnozí z podezřelých v následujících letech zemřeli násilnou smrtí.   

4) Díra do zdi British Bank of the Middle East v Bejrútu

Libanonské hlavní město Bejrút bývá často označováno jako perla nebo Paříž blízkého východu. V roce 1975 však v Libanonu propukla občanská válka a město se rozdělilo na část křesťanskou a muslimskou. Toho se rozhodla využít skupina lapku. Ta si za svůj cíl vybrala British Bank of the Middle East, o které bylo známo, že v ní ukrývají své cennosti nejbohatší občané města. Plán byl jednoduchý. Banka sousedila s kostelem. Skrz kostelní zeď prorazili zločinci díru přímo do trezoru banky.  Vedle hlavního trezoru lapkové otevřeli i mnoho soukromých bankovních schránek. Výsledek? Lup v hodnotě dnešních 210 milionů dolarů (4,8 miliardy korun). Po pachatelích se slehla zem, ale předpokládá se, že byli napojeni Organizace pro osvobození Palestiny.

5) Dodávka z banky Dar Es Salaam v Bagdádu

K bance přijíždí nenápadný nákladní automobil. Řidič se pozdraví s ochrankou, a ta mu pomocí vysokozdvižného vozíku navozí na úložnou plochu jeho náklaďáčku palety s penězi. Řidič se rozloučí a odjede do neznáma. Přijde vám to nepravděpodobné? Je to ovšem realita! Stalo se v roce 2007 v Bagdadu. A výnos z celé operace? 282 milionů amerických dolarů tedy 6,4 miliardy korun. Po úspěšné loupeži zmizeli i pánové z ochranky. Předpokládá se, že za vším stály místní militantní skupiny. Důkazy však chybí.