Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavná žlutá kytara zpěváka Prince šla do dražby. Kolik nový majitel zaplatil?

Prince na festivalu Coachella (2008)
Prince na festivalu Coachella (2008)
Foto: Flickr

Los Angeles - Slavná žlutá kytara, na kterou hrál Prince hlavně v 90. letech, se vydražila za více než 3 miliony korun. Novým majitelem je Jim Irsay, známý sběratel a vlastník klubu amerického fotbalu Indianapolis Colts.

Elektrická kytara s názvem Yellow cloud (Žlutý mrak) byla při každém Princově vystoupení nepřehlédnutelná. Hrál na ni hlavně na začátku 90. let, až do jeho nedávné smrti ale zůstala oblíbeném kouskem v jeho sbírce.

Na sobotní aukci v Beverly Hills se žlutý nástroj prodal za 137 500 dolarů, což je asi 3,3 milionu korun. Koupil ji majitel klubu amerického fotbalu Indianapolis Colts Jim Irsay, který je vášnivý sběratel hudebních a uměleckých artefaktů.

Žlutá kytara se ve sbírce zařadí po bok hudebních nástrojů, na něž hráli Ringo Starr, John Lennon, Bob Dylan nebo Jerry Garcia z kapely Grateful Dead. Irsay ale vlastní i rukopis Kerouacova románu Na cestě, za který dal přes 2 miliony dolarů.

Zpěvák Princ nečekaně zemřel v polovině dubna, bylo mu 57 let. Jeho manažer ho našel mrtvého ve výtahu v nahrávacím studiu, které bylo součástí jeho domu v Paisley Park. Podle patologů se Princ neúmyslně předávkoval léky proti bolesti.

Prince se proslavil v 80. letech, především skladbou Purple Rain. Díky originálnímu projevu se stal sexsymbolem. V hudbě spojoval prvky funku, rocku či R&B a v mnohdy divokých kostýmech předváděl na pódiích energická vystoupení.

Témata:  Prince

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy