Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro 2016: Francie je v šoku. Portugalsko vyhrálo i bez Ronalda, rozhodl náhradník!

Fotbal, ilustrační fotografie
Fotbal, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž - Na Stade de France měla skončit spanilá jízda domácích fotbalistů. Jenže i když měli ze hry více, častěji stříleli na branku, nakonec jim zbyly oči pro pláč. Portugalsko i bez své největší hvězdy už tradičně v nastavení bere historicky první mistrovský titul.

Pro Francouze hovoří domácí prostředí, protože pouze v jediném případě nedosáhli na medaile, když byla závěrečná kola pořádána na jejich půdě. To ale bylo v roce 1960, kdy se ještě hrál Pohár Evropských národů a Francouzi tehdy nestačili na mužstvo Československa v boji o bronzové medaile. Velkou jízdu v roce 1984 už Platiniho parta dotáhla do vítězného konce a ještě se jim podařilo v hodině dvanácté udolat Italy v roce 2000 (více o finalových zápasech najdete zde).

Portugalci si věřili čtyři roky po posledním zisku titulu ve francouzském podání. Hráli doma a do finále prošli s nimi podceňovaní Řekové. O to těžší byla porážka, byť nejtěsnějším rozdílem. Letošní šampionát není rozhodně přehlídkou vynikajících výkonů, ale Portugalci zatím hrají to minimum, které potřebují. A věří, že jim vydrží i pro poslední zápas na Euru 2016.

V sestavách nenajdeme žádné překvapení. Francouzská obrana už napevno počítá s Umtititm, který se dokázal osvědčit, další experimenty trenér Deschamps nehodlá zkoušet. Portugalcům se vrací do středu obrany Pepé a vylétnuvší hvězda Renato Sanches má také jisté místo v základu.

S ohledem na kvalitu soupeřů se bohužel dá očekávat spíše taktické utkání a čekání na chybu soupeře. Jedině kdyby se jí jeden z týmů dopustil hodně brzy, mohla by z toho být dobrá podívaná. Přetlačí misku osudu na svou stranu Griezmann nebo Ronaldo?

Zápas započal opět ceremoniálem, tentokrát bychom ho mohli nazvat finálním a rozlučkovým, jemuž vévodila obrovská napodobenina evropskému poháru. U jeho paty se opět činil DJ David Guetta a Zara Larsson, která jeho song složený speciálně pro ME nazpívala. Veškeré barvy byly vyvedeny do modré a červené, tedy ve válečném provedení finálových soupeřů.

Zápas poněkud ztěžovalo neuvěřitelné množství můr, které napadly hrací plochu a vybíraly si ke svému odpočinku i samotné hráče. Ještě dodejme, že pohár na hrací plochu přinesl vynikající záložník FC Barcelony a španělské reprezentace Xavi Hernández.

1. poločas: Ronaldo si zahrál pouhou čtvrthodinu, pak už jen statoval

Portugalci byli u výkopu a míč do hry poslal Nani, který si hned v prvním vteřinách zahrál trochu na nervy Francouzů, ti se "pomstili" hodně vysunutou střední řadou a pokusili se ztéci branku, ale v prvních vteřinách neuspěli. Od samotného začátku bylo jasné, že domácí diváci rozhodně nebudou mít v lásce Ronalda, jehož dotek s míčem provázel řádný halas.

První náznak šance viděli diváci na Parc des Princes v 2. minutě, ale centr Payeta se dostal do francouzské země nikoho. Jednoznačně ale byli Francouzi pány míče, jen si sami komplikovali situaci častými nepřesnostmi.

Portugalci záhy ukázali, čím budou chtít Francouze přehrát, Cédric vyslal dlouhý nákop na hrot, kde si míč zpracoval vedle Koscielnyho na hrudi Nani a pokusil se překvapit Llorise, ale pálil vysoko nad. Na druhé straně Nani svým spoluhráčům předvedl nepřesnou rozehrávku a po odhlavičkování Fonteho zkusil podobně vypálit na branku Sissoko, ale se stejným výsledkem jako před chvílí portugalský útočník. Další šanci po Sissokově přihrávce dostal Griezmann, ale v obtížné pozici v úhlu pálil vedle pravé tyč.

V 7. minutě po střtetu Payeta a Ronalda byla portugalská hvězda ošetřována a vypadalo to nejdřív na levé koleno, pak se ukázalo, že šlo o náraz Payetova kolena do Cristianovy holeně. Clattenburg střet jako nedovolený neposoudil. O pár vteřin později Pepé prohrál v souboji s Giroudem míč, Payetova dlouhá nahrávka našla Griezmanna a jeho hlavička mířila přesně pod břevno, Patrício ale v letu dokázal míč vytěsnit nad horní tyč. Z následného rohu Payeta profitoval Giroud, ale jeho hlavičku bez potíží zkrotil Patrício.

Až do 14. minuty se hrálo bez jediného faulu, tím prvním hříšníkem byl Koscielny, který nedovoleně atakoval Ronalda. Vysoké tempo zápasu se v tu chvíli trochu zvolnilo. Francouzi začali volit přihrávky na jistotu, Portugalci měli problémy se dostat trvaleji na polovinu soupeře. V 17. minutě se zastavilo srdce všech Portugalců - Ronaldo po částečném pokulhávání ulehl na trávník a v očích se mu objevily slzy. Putoval za autovou čáru, kde probíhala další konverzace, ale členové zdravotnického týmu jasně naznačovali, že CR7 nejspíš v zápase skončí. Nakonec to zvládla bandáž na poraněné místo a Ronaldo se objevil opět na hřišti.

Portugalci v 19. minutě v deseti podnikli útok, který založil Sanches odebráním míče Payetovi, poslal kupředu W. Carvalha, ale ten se utopil ve vlastní kreativitě. Vypíchnutí míče chtěl zúročit Giroud, ale nedostal se dál než na polovinu. Ti daleko lépe se představil Sissoko, který převzal míč na polovině, pláchl Nanimu a W. Carvalhovi a jeho rána jen těsně, i když za přispění Portugalců, minula Patríciovu branku.

Ve 23. minutě Ronaldo absolvoval svou poslední akci na šampionátu. Po zaváhání dvojice Pogba-Umtiti přiklepl míč Silvovi, jehož rána letěla mimo branku. Poté se CR7 opět svalil na hrací plochu a opustil ji na nosítkách. Francouzské publikum mu zatleskalo a povzbudit ho šel i trenér Francouzů Deschamps.

V 30. minutě se opět prodíral dopředu tank Sissoko, jehož průnik skončil u brankové čáry centrem, který na poslední chvíli srazil do zámezí Fonte. Po minutě se pokusili Francouzi znovu překvapit portugalskou obranu, ale Giroudův oblouček na Griezmanna neměl šanci, protože Fonte je podstatně vyšším hráčem.

V 33. minutě už byla Francie blízko branky - po ose Pogba-Giroud-Griezmann doputoval míč k Payetovi, ten se neukvapil a nahrál Sissokovi. Francouzský středopolař se otočil kolem Silvy a skvěle vypálil, ovšem Patrício neméně skvěle vyrazil míč na roh. Následný centr do "ohně" si portugalský brankář spolehlivě zkontroloval.

Nani se mohl zapsat do análů zápasu v 38. minutě, kdy se po Sachesově vybojování míče dostal až k pokutovému území, ale místo střely ještě zkusil najít lepší pozici, pak už ho Francouzi zablokovali a střela Silvy už byla v podstatě propagační. Kdyby Nani zkusil střílet, měl by Lloris mnohem víc problémů. Takhle jenom sledoval, jak z následného rohu Fonte hlavičkoval vysoko nad.

Úplně poslední akci v dvouminutovém nastavení předvedl Mário, jemuž se podařilo využít Sagnova podklouznutí a pokusil se najít Naniho, jenže ten svou výškou nemohl konkurovat Koscielnymu, takže míč jenom putoval do zámezí.

2. poločas: Rozvážná partie pokračuje, Francouzi jsou nebezpečnější

Hra v první pětiminutovce druhého poločasu byla takovým strategickým putováním mezi pokutovými čtverci, víceméně se ani jedna strana nedostala k vážnějšímu ohrožení. Vyčnívaly snad jen dva odvážné Payetovy průniky, ale v prvním případě mu uzavřel cestu jako poslední instance Pepé, v druhém se utopil ve vlastních kličkách.

Francouzi se pokoušeli před branku dostat kombinačně, Portugalci dlouhými nákopy. Jediné vzrušení v první desetiminutovce tak přinesl další z řady narušitelů, který se pokusil vniknout v 53. minutě na hrací plochu, ale bdělí pořadatelé ho daleko nepustili.

V 58. minutě se zapojil do akce nový muž na hřišti ve francouzském dresu Coman, vyslal na levé straně kupředu Griezmanna, který se levačkou pokusil zaskočit Patrícia, ale portugalskému brankáři vypomohl Cédric a střelu lehce zbrzdil.

Dvě šestky mohly způsobit v Parc des Princes explozi. Běžela 66. minuta a Coman od levé postranní čáry perfektně nacentroval do středu hranice malého pokutového území. Tam zapomněl Guerreiro na Griezmanna, ale francouzský kanonýr hlavičkoval prakticky nikým neobtěžován vedle levé tyče.

Francouzi zkoušeli průnikové akce, jako v 72. minutě Giroud, když vyslal dopředu Comana, ale ten si posunul míč dál, než mu bylo milé a zpětný centr poslal W. Carvalho na roh. Rozehrál ho Griezmann a Evra si v pokutovém území dělal až příliš razantně místo - fauloval Moutinha, ale míč podruhé odkopl do bezpečí W. Carvalho. Nápor Francouzů ale pokračoval v 75. minutě: Coman ač faulovaný, se zvedl z trávníku, pronikl do pokutového území a uličkou našel Girouda. Ten vyslal na Patrícia jedovatou střelu levačkou, ale brankář Portugalců dokázal míč vyrazit do pole.

Štěstí stálo při Portugalcích v 79. minutě, kdy Evra poslal nadýchaný míč před branku Patrícia a Guerreiro ho podskočil, takže za ním stojící Sissoko byl natolik překvapen, že míč nezpracoval. Z protiútoku Nani vyslal na Llorisovu branku něco mezi centrem a střelou, která mířila pod břevno francouzské svatyně - Lloris zareagoval, ale míč šel pouze ke Quaresmovi, jehož nůžky naštěstí pro Francouze mířily přesně do míst, kde stál francouzský gólman.

Neúnavný Moussa Sissoko vyslal v 84. minutě nádhernou ránu z dobrých 25 metrů přes bránícího Fonteho, ale Patrício na míč směřující k pravé tyči dokázal vyrazit. Dobíhající Sissoko pak ještě zkusil hlavičkovat na branku a po kontaktu s Guerreirem dostal kopačkou do hlavy, takže se chvíli vzpamatovával, ale bez další újmy na zdraví.

Bylo čím dál více zřejmé, že zápas půjde do prodloužení. Zabránit se tomu pokusili Sissoko a Sagna, kteří si několikrát vyměnili míč a pravý obránce pak vyslal před branku míč na Gignaca, jenže ten onen kulatý nesmysl nezasáhl a pak už to byla lehká práce pro Patrícia.

Přesto se mohla Francie radovat. V druhé minutě nastavení poslal Evra míč před branku, Gignac si ho pokryl před Pepém, podařilo se mu kolem něj udělat protisměrnou kličku a než k němu dorazil Fonte, vypálil nad Patríciovu pravou nohu - bohužel pouze do pravé tyče. Odražený míč už Griezmann nestačil vrátit na portugalskou branku.

Vůbec poprvé v historii evropských šampionátů nepadl v základní hrací době ani jeden gól. Po 16 letech se bude opět poslední zápas ME prodlužovat - tehdy u toho byli také Francouzi, kteří ale vybojovali svůj nastavený čas proti Itálii Wilfortovou střelou na 1:1.

Prodloužení: Francouzi nadále aktivnější, evidentně nechtějí penalty

Po vzájemném oťukávání se první významnější šancí stal portugalský přímý kop po faulu Umtitiho na Édera, Quaresma výborně našel Pepého, který namířil svou lysou hlavou míč těsně vedle pravé Llorisovy tyče, ovšem vzrušení bylo zbytečné, protože sudí odmával ofsajd.

Francouzi na nějakou dobu zamkli Portugalce před jejich branku kolem 100. minuty, ale vytěžili z této převahy pouze dva rohové kopy. Pogba sice hezky povodil u brankové čáry Guerreira, ale to byla pouze efektní, nikoli efektivní ukázka jeho perfektní práce s míčem.

Co ale může provést takový roh zadarmo - Umtitiho v podstatě trefil míč a putoval za brankovou čáru. Po chvilce strkání mezi Umtitim a Pepém zahrál Quaresma od rohového praporku a na zadní tyči vyplul nad obranou Éder, jehož hlavičku reflexivně vyrazil levou rukou Lloris. To byla také poslední významnější akce první části prodloužení.

Hned zpočátku druhé poloviny se mohli Francouzi silně poškozeni. Při souboji před francouzskou brankou ve 107. minutě totiž zahrál rukou Éder, ale Clattenburg přisoudil zákrok Koscielnymu, dal mu žlutou kartu a daroval Portugalcům přímý kop. Ten zahrál Guerreiro nádherně, rozezvučel za Llorisem břevno.

Ovšem po dvou minutách už se mohli Portugalci radovat. Právě Koscielny prohrál kousek od pokutového území souboj s Éderem, ten si navedl míč do středu a kolem bránícího Umtitiho zamířil přesně k pravé tyči Llorisovy branky.

Éder mohl zaúřadovat ještě ve 115. minutě, kdy servíroval míč před branku na zcela volného Quaresmu, ale v poslední chvíli se vynořil před volným Portugalcem Sagna a odvrátil definitivní pohromu. Vzápětí se při obranném skluzu zranil Guerreiro, ale když nic jiného, podařilo se mu potěšit Ronalda, který běhal u lavičky jako lev v kleci, protože uspořil minimálně dvě minuty. Portugalci naprosto zjevně zdržovali hru, každé rozehrání trvalo neúměrně dlouho, ale dařilo se jim pronikat na polovinu Francie. Ve 119. minutě vyslal Quaresma dopředu Mária, kterého Sagna nevystavil do ofsajdu, ale vše nakonec zažehnal.

Francouzi už svou roli vůbec nezvládli, prakticky celou desetiminutovku vůbec neohrozili portugalskou branku, byli nervózní a neuměli si přihrát a nepřečíslili nijak zadní řady Portugalců. Když už se v druhé minutě nastavení opřel do míče Martial, jeho střela skončila na bránícím Pepém a Griezmannovi. Pak už si nechal s radostí dát žlutou kartu i brankář Patrício za zdržování a byl konec.

Francouzi se nedokázali poučit z předchozích zápasů Portugalců, nevyvinuli dostatečný tlak, nezatlačili v počátku zápasu soupeře k brance a nedonutili ho k chybám. Navíc se zdálo, že Portugalsko oslabil odchod Ronalda, ale ani to se neukázalo jako rozhodující. Při tyčce Gignaca v poslední minutě si možná leckdo vzpomněl na MS 1978, kdy tehdy tyč zachránila Argentinu po Rensenbrinkově střele.

Co bylo platné Francouzům, že vystřelila 18 x na branku, vlastně s výjimkou Sissokovy dalekonosné střely a Gignacovy tyče neměli jedinou výraznější šanci. Portugalci kontrovali jenom hlavičkou Édera, jinak to byli remízoví králové, kteří ze sedmi zápasu jedinkrát zvítězili v základní hrací době. Ale na to se historie ptát nebude. Ronaldo, který pobyl na hřišti jen 25 minut, se stal vděčným objektem kamer, jako by to byl on, kdo se nejvýrazněji postaral o vítězství Portugalců.

Francie - Portugalsko 0 : 1 (0:0, 0:0)

Branka: 109. Éder

Žluté karty: 80. Umtiti, 97. Matuidi, 115. Pogba - 34. Cédric, 62. Mário, 96. Guerreiro, 98. W. Carvalho, 120. + 2. Patrício

Francie: Lloris - Sagna, Koscielny (107. Koscielny), Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko (110. Martial), Payet (58. Coman), Griezmann - Giroud (78. Gignac). Trenér: Didier Deschamps.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepé, Fonte, Guerreiro - W. Carvalho - Sanches (79. Éder), Silva (67. Moutinho), Mário - Nani, Ronaldo (25. Quaresma). Trenér: Fernando Santos.

Rozhodčí: Mark Clattenburg (Anglie)

Držení míče: 54 % - 46 %Střely na branku: 18 - 9 (7 - 3)Rohové kopy: 9 - 5Počet faulů: 13 - 12

Témata:  fotbal ME fotbal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy