V reakci na studii, podle níž je po celém světě legálně loveno přes 90 ohrožených druhů ryb, australští vědci navrhli, aby se lidé v zájmu udržitelnějšího rybolovu přeorientovali na medúzy, píše server BBC.
Australská mořská bioložka a autorka knih o medúzách Lisa-ann Gershwinová v reakci na studii o ulovených rybách vysvětlila, proč může medúza představovat ideální jídlo. Přestože na skus připomíná chrupavku, někteří lidé to vyhledávají, a medúzy dokonce v mnoha kuchyních představují lahůdku, tvrdí bioložka.
Podle Gershwinové vyhovují medúzy představám o udržitelné stravě v tom smyslu, že se rozmnožují pučením, a jsou tak v podstatě klony dalších medúz. Bioložka konzumaci žahavců dokonce přirovnává k jedení jablek. I když očešeme celou jabloň, bude dál plodit jablka a ta budou geneticky identická. Pokud tedy při rybolovu ochudíme ekosystém o několik jedinců medúz, jejich genetická identita v něm přetrvá.
V Austrálii se vyskytuje několik jedlých druhů medúz jako například kořenoústka korálová, jejíž populace je neuvěřitelně početná, říká Gershwinová. Bioložka upřesňuje, že kořenoústky se již loví a vyvážejí do zahraničí a jde přitom o velmi lukrativní byznys.
Medúzy navíc představují skvělé dietní jídlo. Na porci o 100 gramech připadá 42 kalorií, což je podobný poměr jako u ledového salátu, medúzy ale navíc obsahují i bílkoviny. Medúza nemá sama o sobě chuť, tu vytváří omáčka či dip, s nímž se servíruje. Její konzistence podle Gerwhwinové připomíná něco mezi okurkou a gumičkou do vlasů, protože je křupavá a tuhá zároveň.
Vědkyně ale zároveň podtrhuje, že bychom se měli v první řadě zaměřit na příčiny toho, proč ubývá rybích populací. Lidstvo podle ní loví příliš mnoho ryb, což "vylovení pár medúz" nevyřeší.
Související
5. října 2024 13:15
30. září 2022 10:52
13. srpna 2022 14:17
12. srpna 2022 20:03
29. července 2022 16:24
27. července 2022 12:11