Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italští vědci našli nový způsob, jak upéct pizzu. Nepotřebuje droždí

pizza
pizza
Foto: Pixabay

Italští vědci z Neapolské univerzity Fridricha II. našli způsob jak upéct správně nakynutou pizzu, aniž by do těsta přidali droždí. Studii zveřejnili v časopise Physics of Fluid, a doufají, že metoda najde širší uplatnění. Mohla by podle nich pomoci především lidem, kteří mají na droždí alergii. Informovala o tom agentura ANSA.

Výzkum inicioval badatel Erneste Di Maio, který má rád pizzu, ale má alergii na droždí. Badatelé vytvořili těsto pouze z vody, mouky a soli a pak ho dali do autoklávu, laboratorního zařízení, které umožňuje udržet vysokou teplotou a velký tlak.

Jedním z hlavních rysů pravé pizzy, alespoň v Neapoli, jsou křehké bubliny a nadýchané okraje, které vznikají při pečení nakynutého těsta. Badatelé tento efekt vytvořili pomocí plynu, například oxidu uhličitého, který přidali do těsta v autoklávu pod vysokým tlakem.

"Klíčovým prvkem v procesu je najít vhodnou rychlost snižování (tlaku) tak, aby těsto nebylo pod velkou zátěží," uvedl Di Maio. Kombinací plynu a postupného uvolňování tlaku pak dosáhli výrobku, jehož rysy se podobaly pizze z obvyklého kynutého těsta.

Neapolští badatelé hodlají ve svém výzkumu pokračovat a zakoupit větší autoklávu. Věří, že jejich postup, pokud se osvědčí, bude možné využít i na pečení chleba a dalších výrobků, ve kterých je droždí zatím nepostradatelnou ingrediencí.

Témata:  vědci pizza

Související

Aktuálně se děje

19. května 2025 15:09

Karel Šíp reaguje na kritiku Všechnopárty: Prostě se na to nedívejte, já to neovlivním

Karel Šíp už za několik dní oslaví 80. narozeniny a letos ho čeká také připomínka dvacetiletého výročí od odvysílání první epizody Všechnopárty. Moderátorovi ale nyní neuniklo, že některým televizním divákům leze krkem. Kromě nových dílů talk show se totiž pravidelně objevují ve vysílání i reprízy. 

Zdroj: Dan Šrámek

Další zprávy