Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italští vědci našli nový způsob, jak upéct pizzu. Nepotřebuje droždí

pizza
pizza
Foto: Pixabay

Italští vědci z Neapolské univerzity Fridricha II. našli způsob jak upéct správně nakynutou pizzu, aniž by do těsta přidali droždí. Studii zveřejnili v časopise Physics of Fluid, a doufají, že metoda najde širší uplatnění. Mohla by podle nich pomoci především lidem, kteří mají na droždí alergii. Informovala o tom agentura ANSA.

Výzkum inicioval badatel Erneste Di Maio, který má rád pizzu, ale má alergii na droždí. Badatelé vytvořili těsto pouze z vody, mouky a soli a pak ho dali do autoklávu, laboratorního zařízení, které umožňuje udržet vysokou teplotou a velký tlak.

Jedním z hlavních rysů pravé pizzy, alespoň v Neapoli, jsou křehké bubliny a nadýchané okraje, které vznikají při pečení nakynutého těsta. Badatelé tento efekt vytvořili pomocí plynu, například oxidu uhličitého, který přidali do těsta v autoklávu pod vysokým tlakem.

"Klíčovým prvkem v procesu je najít vhodnou rychlost snižování (tlaku) tak, aby těsto nebylo pod velkou zátěží," uvedl Di Maio. Kombinací plynu a postupného uvolňování tlaku pak dosáhli výrobku, jehož rysy se podobaly pizze z obvyklého kynutého těsta.

Neapolští badatelé hodlají ve svém výzkumu pokračovat a zakoupit větší autoklávu. Věří, že jejich postup, pokud se osvědčí, bude možné využít i na pečení chleba a dalších výrobků, ve kterých je droždí zatím nepostradatelnou ingrediencí.

Témata:  vědci pizza

Související

Aktuálně se děje

12:24

Počasí zaúřaduje. K intenzivnímu sněžení se přidá i další jev

Na Moravě a ve Slezsku může napadnout ještě o pár centimetrů více, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z nejnovějšího znění výstrahy, v němž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upřesnil její časovou a územní platnost. Meteorologové zároveň přidali varování před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy