Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italští vědci našli nový způsob, jak upéct pizzu. Nepotřebuje droždí

pizza
pizza
Foto: Pixabay

Italští vědci z Neapolské univerzity Fridricha II. našli způsob jak upéct správně nakynutou pizzu, aniž by do těsta přidali droždí. Studii zveřejnili v časopise Physics of Fluid, a doufají, že metoda najde širší uplatnění. Mohla by podle nich pomoci především lidem, kteří mají na droždí alergii. Informovala o tom agentura ANSA.

Výzkum inicioval badatel Erneste Di Maio, který má rád pizzu, ale má alergii na droždí. Badatelé vytvořili těsto pouze z vody, mouky a soli a pak ho dali do autoklávu, laboratorního zařízení, které umožňuje udržet vysokou teplotou a velký tlak.

Jedním z hlavních rysů pravé pizzy, alespoň v Neapoli, jsou křehké bubliny a nadýchané okraje, které vznikají při pečení nakynutého těsta. Badatelé tento efekt vytvořili pomocí plynu, například oxidu uhličitého, který přidali do těsta v autoklávu pod vysokým tlakem.

"Klíčovým prvkem v procesu je najít vhodnou rychlost snižování (tlaku) tak, aby těsto nebylo pod velkou zátěží," uvedl Di Maio. Kombinací plynu a postupného uvolňování tlaku pak dosáhli výrobku, jehož rysy se podobaly pizze z obvyklého kynutého těsta.

Neapolští badatelé hodlají ve svém výzkumu pokračovat a zakoupit větší autoklávu. Věří, že jejich postup, pokud se osvědčí, bude možné využít i na pečení chleba a dalších výrobků, ve kterých je droždí zatím nepostradatelnou ingrediencí.

Témata:  vědci pizza

Související

Aktuálně se děje

25. července 2025 17:00

25. července 2025 11:43

Rvačka revizorů v MHD: Cestující s dítětem je napadli při kontrole jízdenek

Sociálními sítěmi se od středečního odpoledne šíří videozáznam dramatického incidentu mezi revizory Dopravního podniku Ostrava (DPO) a partnerským párem cestujícím s malými dětmi. Při kontrole jízdenek došlo ke slovní roztržce, která rychle přerostla v fyzický konflikt. Událost nyní šetří policie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy