Čaj obsahuje užitečné látky, o kterých je známo, že zmírňují zánět v těle. Dřívější studie provedené v Číně a Japonsku, kde je oblíbený zelený čaj, naznačovaly jeho zdravotní přínosy. Nový výzkum rozšiřuje poznatky i o černý čaj, který je populární například v Británii.

Vědci z amerického Národního institutu pro výzkum rakoviny se dotazovali na čajové návyky téměř půl milionu dospělých obyvatel Spojeného království a poté je sledovali po dobu až 14 let. Zohlednili rizikové faktory, jako je zdravotní stav, socioekonomické poměry, kouření, konzumace alkoholu, strava, věk, rasa a pohlaví.

Vyšší konzumace čaje byla podle autorů studie spojena s mírným přínosem. Lidé, kteří pijí dva a více šálků denně, mají o devět až 13 procent nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny ve srovnání s těmi, kdo čaj nepijí. Teplota čaje, přidání mléka či cukru výsledky nezměnily.

Studie, kterou v pondělí zveřejnil odborný časopis Annals of Internal Medicine, zjistila, že tato souvislost platí i pro úmrtí na srdeční choroby, ale u úmrtí na rakovinu nebyl zjištěn žádný jasný trend. Výzkumníci si nebyli jisti, proč tomu tak je, ale je možné, že úmrtí na rakovinu nebylo tolik, aby se nějaký vliv projevil, uvedla vedoucí studie.

Studie, jako je tato, založená na pozorování zvyků a zdravotního stavu lidí, ale nemůže prokázat příčinu a následek.

"Pozorovací studie, jako je tato, vždy vyvolávají otázku: Je na lidech, kteří pijí čaj, něco jiného, co je činí zdravějšími?" řekla Marion Nestleová, profesorka potravinářských studií na Newyorské univerzitě. Dodala nicméně, že data plynoucí z tohoto typu studií je třeba interpretovat opatrně.

Ani podle autorů studie jejich výzkum nepřináší dostatek důkazů, aby lidé změnili své čajové návyky. Stačí podle nich i jeden šálek denně.