Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Al-Káida v Evropě? Vůdce vyzval k únosům západních civilistů

Al-Káida
Al-Káida
Foto: pinger.pl

Kábul - Vůdce al-Káidy vyzval bojovníky, aby unášeli rukojmí ze západních zemí. Chce je vyměňovat za uvězněné džihádisty, dokud nebudou všichni volní. Informovala o tom monitorovací služba SITE.

Teroristé z al-Káidy budou unášet více lidí! Rukojmí ze zemí Západu by pak podle svého vůdce měli vyměňovat za uvězněné džihádisty. Ajmán Zavahrí nabádal k únosům na zvukové nahrávce zveřejněné na internetu.

"Unášejte občany západních zemí, dokud neosvobodíme posledního muslimského vězně a vězeňkyni za mřížemi křižáků, odpadlíků a nepřátel islámu," řekl podle monitorovací služby SITE Zavahrí. Nahrávku má údajně SITE k dispozici, agentura Reuters však nemohla její pravost ověřit.

Kromě Pákistánu, Afghánistánu a dalších zemí, kde má al-Káida základnu, by se podle pokynů měli teroristé přesunout do Evropy a Spojených států a unášet obyvatele přímo v jejich zemích.

Za poslední týden jde přitom už o druhou podobnou výzvu. Ve středu al-Káida na sociálních sítích apelovala, aby bojovníci útočili při blížící se olympiádě. V Rio de Janeiru mají cílit hlavně na britské, americké, francouzské a izraelské sportovce, stejně jako na západní politiky.

Ajmán Zavahrí se podílel na teroristických útocích z 11. září, byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Podle předpokladů se skrývá na hranicích Afghánistánu a Pákistánu - v oblasti, která je základnou radikálního hnutí Taliban.

Témata:  Al-Káida Ajmán Zavahrí terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy