Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové si jen chodí pro dávky? Podle vědců se naplno zapojují do pracovního procesu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Česká i slovenská společnost pohlíží na Romy jako na minoritní část obyvatel, která místo práce pouze pobírá sociální dívky. Spisovatelé a vědci Tatiana Podolinská a Tomáš Hrustič ale tvrdí, že Romové nežijí na úkor systému, nýbrž se naplno zapojují do pracovního procesu.

Slovenští odborníci upozorňují, že Romové v jedné segregované osadě nejsou "stejní". "Je tam podobná varieta rodin jako v běžné slovenské vesnici od bohatých, přičinlivých, aktivních až po takové, kteří z různých důvodů rezignovali na jakoukoliv aktivitu a žijí ze dne na den," řekli experti pro server topky.sk s tím, že jednotlivé rodiny patří do jiného sociálního a kulturního postavení ve vnitřní hierarchii osady a vzájemná komunikace mezi těmito rodinami má svá pravidla.

Přiznávají, že na Slovensku v oblastech, kde ani "vzdělaný" člověk nedostane práci, jsou Romové prakticky nezaměstnatelní. "Romové, kteří byli na Slovensku diskriminováni z titulu etnicity a z titulu obecně nepružně nastaveného trhu práce a možností podnikání, odešli počátkem tohoto století do Británie a Skotska, kde našli práci i důstojnost. Naši Romové v zahraničí pracují, nežijí na úkor systému," vysvětlují odborníci s tím, že je potřeba se nad tím zamyslet. "Romové reagují na změnu přístupu a systému. Kdo je tedy nyní na tahu? Určitě ten, kdo má na to kompetence a pravomoci," podotkli.

Mezi největší stereotypy o Romech patří, že se jim nechce pracovat a "jsou špinaví". I to ale odborníci vysvětlují popisem krutých podmínek, ve kterých jsou Romové nuceni přežívat: "Pokud bydlíte v jedné místnosti ve 12 lidech, spíte na zemi přikrytí linoleem ze smetiště a pro tisíc lidí je zdrojem pitné vody jedna kovová nezaizolovaná trubka, která v zimě zamrzne. Než děti přejdou z chatrče na hlavní komunikaci ve vesnici, jsou zablácené až po kolena. Když si po telefonu na inzerát dohodnete práci, hovor se přeruší, když řeknete své příjmení ... nebo, když Vás neuvidí."

Romové podle oborníků vnímají ostatní jako komplikované a často nešťastné osoby, které se honí za věcmi, za penězi a složitostmi, které nepotřebují. "Pro nás je to důležitá věc. Pro ně cesta. Svým způsobem nás litují. Máme peníze, ale nemáme čas si je vychutnávat. Jídlo, děti, rodina, vztahy, milování, příroda to všechno pro nás ztratilo na ceně. Jíme polotovary, ohříváme jídlo, trávíme čas mimo rodiny, většinu času pracujeme a pracujeme i o víkendech," tvrdí autoři knihy o Romech.

Vyvrací také mýtus o vysokých sociálních dávkách. "Několik analýz a projektů různých organizací - z nichž byly mnohé medializovaný - ukázaly, že to není založeno na pravdě. Jde často o záměrně šířeny hoaxy, nepravdy a zkreslené informace. Dávky jsou nastaveny stejně pro chudé a dlouhodobě nezaměstnané lidí bez ohledu na jejich etnicitu," vysvětlili odborníci.

Témata:  romové Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy