Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové likvidují Clintonovou? Historik si všímá podivného spojení Trumpa a Putina

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Jako celoživotní republikán se vojenský historik Max Boot nikdy příliš nezajímal, kdo řídí sjezd Demokratické strany. Způsob, kterým byla Debbie Wassermanpvá Schultzová nucena v průběhu minulého víkendu rezignovat na funkci předsedkyně sjezdu, ho však znepokojil. V komentáři pro server Los Angeles Times tak analyzoval pozadí úniku 20 tisíc emailů zveřejněných serverem WikiLeaks, z nichž jasně, byť nepříliš překvapivě vyplývá, že demokratičtí představitelé v primárkách upřednostňovali Hillary Clintonovou před jejím rivalem Bernie Sandersem.

Ruská stopa

Celá situace je podle Boota novým typem zásahu do americké politiky, a přitom se může jednat o pouhý začátek. Minulý měsíc totiž firma CrowdStrike zabývající se kybernetickou bezpečností, kterou si demokraté najali, vystopovala zdroj úniku inkriminovaných emailů, připomíná expert. Dodává, že se jednalo o dvě skupiny hackerů nazývající se Cozy Bear a Fancy Bear, přičemž obě jsou napojené na ruské zpravodajské služby.     

"Všude v této operaci jsou virtuální otisky prstů Moskvy, včetně odkazů v azbuce a internetových adres spojených s předchozími ruskými útoky," deklaruje Boot. Soudí tedy, že jde zřejmě o akci ruských tajných služeb s cílem poškodit Clintonovou. Rusové totiž mají dobré důvodu škodit demokratické kandidátce, míní odborník. Připomíná, že její protivník, Donald Trump, je více proruský než jakýkoliv předešlý uchazeč o křeslo v Bílém domě.  

Již v roce 2007 Trump v rozhovoru pro CNN prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin odvádí dobrou práci, poukazuje historik. Doplňuje, že o šest let později pak Trump na Twitteru zveřejnil následující zprávu: "Myslíte si, že Putin půjde v listopadu v Moskvě na vyhlášení Miss Universe a pokud ano, stane se mým novým nejlepším přítelem?"

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Loni pak Trump během vystoupení v televizi MSNBC uvedl, že Putin je skutečný vůdce, kterého Amerika nemá, pokračuje Boot. Doplňuje, že republikánský kandidát se odmítl znepokojovat zprávami o tom, že Putin nechává zabíjet své politické odpůrce, přičemž odkázal, že Spojené státy také zabíjejí hodně lidí.      

"Trump opakovaně prohlásil, že by s Putinem dobře vycházel," zdůrazňuje historik. Konstatuje, že Putin naopak ocenil Trumpovu údajnou "bystrost a talent", na což miliardář reagoval pozitivně a opakovaně se chlubil tím, že má Putinovu sympatie.  

Pod povrchem je pak spojení Trumpa s Ruskem dle experta ještě větší, což tvrdí například novinář serveru Slate, Franklin Foer. Trump získal finance od ruských investorů pro své obchodní aktivity poté, co mu většina amerických bank přestala půjčovat po několika bankrotech jeho společností, připomíná odborník. Dodává, že faktický manažer Trumpovy kampaně, Paul Manafort, působil dlouhou dobu jako poradce Viktora Janukovyče, Ruskem podporovaného prezidenta Ukrajiny svrženého v roce 2014, přičemž tento obchodník uzavřel mnohamilionové dohody s ruskými oligarchy.    

Trumpův poradce pro zahraniční politiku, Carter Page, pak má rovněž obchodní vazby na ruský státem kontrolovaný ropný gigant Gazprom, varuje Boot. Uvádí, že Page nedávno v Moskvě přednesl projev, ve kterém kritizoval USA za jejich "pokrytecké soustředění se na myšlenky, jako je demokratizace," a chválil Rusko za jeho zahraniční politiku vycházející údajně z nevměšování se, tolerance a respektu.

Také další Trumpův zahraničněpolitický poradce, bývalý armádní generál Michael Flynn, minulý rok navštívil Moskvu, kde se zúčastnil slavnostního banketu Russia Today, propagandistické televize Kremlu, přičemž sedel v čele stolu hned vedle Putina, kritizuje odborník. Podotýká, že Flynn je častým hostem Russia Today a odmítá sdělit, zda je za to placen.   

Ohrožení americké demokracie

"S ohledem na proputinovskou orientaci Trumpa a jeho kruhu není překvapivé, že jeho kampaň v tichosti upozadila volání části republikánské strany po vyzbrojení Ukrajiny k boji proti ruské agresi, které hájila většina republikánských zahraničně politických expertů," uvádí historik. Doplňuje, že Trump naopak opětovně kritizoval NATO, hlavní překážku v ruských plánech, a prohlásil, že by nezbytně nepřišel na pomoc členům Severoatlantické aliance, pokud by je Rusko napadlo. Miliardář rovněž oslavoval britské rozhodnutí opustit EU, což je podle Boota další instituce, kterou Putin považuje za překážku pro svůj vliv.    

Trumpova kampaň, jejíž slogan měl znít "Učiňme Rusko opět velikým", tak by dle experta přináší Putinovi jedinečnou možnost změny orientace americké politiky v ruský prospěch. Aniž by musel čelit vlivu USA, Putin má dobrou příležitost dosáhnout svého snu a napravit kolaps Sovětského svazu, který označuje za geopolitickou katastrofu, a znovu pohltit Litvu, Lotyšsko, Estonsko a další bývalé sovětské republiky, varuje historik.  

"Putin možná teprve zahajuje svou kampaň za zvolení Trumpa," spekuluje odborník. Připomíná, že agentura Bloomberg již v červnu přinesla zprávu o napadení Nadace  Clintonových ruskými hackery, přičemž Rusové možná získali i emaily, které bývalá první dáma odesílala coby ministryně zahraničí. Putin tak může až do října držet v rukou výbušné materiály a vypustit je v momentě, aby zajistil Trumpovo vítězství, domnívá se expert.      

Takový vývoj by měl zalarmovat všechny Američany, včetně republikánů, apeluje Boot. Deklaruje, že myšlenka nepřátelské cizí mocnosti zasahující do amerických voleb je hrozbou pro demokracii v USA, kterou by republikánští vůdci museli odsoudit, pokud by neponechali stranou své principy výměnou za lístek do Trumpova vlaku.   

Témata:  USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy