Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii se setkali s Hollandem představitelé hlavních náboženství. Co řešili?

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Rektor pařížské Velké mešity Dalil Boubakeur požaduje reformu muslimských institucí ve Francii. Prohlásil se po dnešní schůzde s prezidentem Françoisem Hollandem. Jednání proběhlo v reakci na včerejší teroristický útok v kostele.

Prezident pozval na dnešek do Elysejského paláce představitele křesťanství, islámu, judaismu a buddhismu. "Všichni jsme vyjádřili hluboké přání, aby byla našim kultovním místům (židovským, křesťanským i muslimským), věnována větší pozornost, výraznější pozornost, protože i ta nejpokornější kultovní místa jsou předmětem agrese," řekl po schůzce Boubakeur.

"Jménem francouzských muslimů chci vyjádřit hluboký zármutek, který pociťují stejně jako psychický šok z rouhačské svatokrádeže, která odporuje veškerému učení naší víry," řekl Boubakeur, který stál v minulosti v čele francouzské rady muslimské víry.

"Je zde protichůdný výklad hodnot. Doufali jsme, že si muslimové v budoucnu uvědomí, co je ve vizi světového islámu špatné. A že francouzští muslimové budou stát v čele vzdělávání našich věřících. Myslíme si také, že je na pořadu provést určitou reformu našich institucí," prohlásil Boubakeur.

Témata:  muslimové Francie François Hollande

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy