Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoků v Evropě bude více a více. Analytik nemá moc dobré zprávy

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Bratislava - Evropu během posledních několika dní zasáhla vlna útoků odehrávajících se v Německu a ve Francii. Podle bezpečnostního analytika Milana Žitného jde ve všech případech o terorismus a útoků podobného stylu prý bude přibývat.

Analytik upozornil, že všechny útoky měly několik společných jmenovatelů. Spáchali je mladí muži ve věku 17 - 27 let a všichni měli etnický původ na Středním nebo Blízkém východě. "A téměř všichni měli problémy se zákonem nebo psychické poruchy. Útočník z Reutlingenu měl podle policie psychické problémy a dopustil se v minulosti i ublížení na zdraví a přechovával drogy," řekl agentuře TASR.

"Osmnáctiletý pachatel z Mnichova podle policejních zdrojů trpěl depresemi, měl problémy s okolím, obdivoval norského masového vraha Breivika a na svůj krvavý čin se pečlivě, dlouhodobě připravoval. Podle TV stanice CNN, která citovala svědkyni muslimské víry, pachatel těsně předtím, než začal střílet, křičel 'Allahu Akbar!' Stojí za zmínku, že tuto skutečnost nikdo dál nezkoumal a média se o ni nijak nezajímali," dodal Žitný.

"V jednom z těchto incidentů se objevuje jiný faktor - 17letý uprchlík, který útočil ve vlaku sekerou, byl podle německých zdrojů dobře integrovaný. Ani příslušné úřady, ani adoptivní rodiče nepostřehli, že mladík sám sebe vnímá jako bojovníka Daeš, jak to po incidentu ukázal jeden z videozáznamů. Tento případ je pro německé úřady obzvláště nepříjemnou zprávou - pod maskou "integrovaného" mladíka se skrýval nadšený stoupenec Daeš, takže otázka, kolik takových mladých agresivních pokrytců se pohybuje po Německu, je naléhavá a těžko se na ni hledá odpověď. Stejně tak těžce se budou hledat adekvátní opatření, které by pomohly takové jedince identifikovat spolehlivě a včas," dodal slovenský bezpečnostní analytik.

Teroristické útoky v Německu je podle něj třeba vnímat v kontextu s předchozími útoky v Nice, Paříži a Bruselu jako dlouhý seriál bez závěrečného dílu, kde jeden čin inspiruje útoky dalších atentátníků.

"Spekulace, zda ten či onen útok měl na svědomí Islámský stát v pozadí, nejsou podstatné, fakta hovoří jasně - terorismus se šíří západní Evropou a bude pokračovat. Jeho původ je zřejmý - nemá nic společného s evropským terorismem, protože se inspiruje myšlenkami mimo evropský kontinent. Je třeba počítat i s tím, že většinové obyvatelstvo v Evropě bude pokračující teroristické útoky stále více chápat i jako selhání politiků, kteří jim nedokážou zajistit pocit bezpečí, a své hlasy proto ve volbách budou ve větší míře dávat ve prospěch populistických politických stran," dodal Žitný.

Témata:  terorismus EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy