Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea otevřela fond pro bývalé sexuální válečné otrokyně v Japonsku

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - V Jižní Koreji byl dnes oficiálně spuštěn fond na pomoc korejským válečným sexuálním otrokyním, které byly násilím drženy v japonských nevěstincích pro vojáky.

Japonsko se v rámci loňské dohody mezi oběma zeměmi zavázalo, že do fondu přispěje jednou miliardou jenů (zhruba 233 miliony korun). Částku podle agentury AP uvolní Tokio již brzy.

Otevření sídla fondu v metropoli Soulu provázely protesty aktivistů a studentů, kteří dohodu Japonska a Jižní Koreje kritizují. Nelíbí se jim například, že v dokumentu není zmíněna právní odpovědnost Japonska. Proti dohodě vystupuje i sdružení někdejších sexuálních otrokyň. To před několika dny zopakovalo, že dohoda není dostatečná, neboť neobsahuje patřičnou omluvu a kompenzace.

Zdroj: YouTube

Problém bývalých korejských sexuálních otrokyň, eufemisticky známých jako "utěšitelky", byl hlavním zdrojem napětí ve vztazích mezi Soulem a Tokiem. Většina historiků odhaduje, že počet žen, které byly donuceny pracovat v nevěstincích pro japonské vojáky, činil asi 200 tisíc. Byly mezi nimi nejen Korejky, ale také Číňanky a Indonésanky a ženy z dalších asijských zemí.

Témata:  Jižní Korea Japonsko II. světová válka

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy