Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ a islám ve válce? Třetina občanů země EU tomu věří

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Kodaň – Série útoků, které v Evropě v posledních dnech a týdnech provedla s různými motivy řada muslimů, rozpoutala další obavy z tohoto náboženství. Jak informuje server The Local, třetina Dánů věří, že jsme s islámem ve válce.

Průzkum se ptal celkem 1 045 Dánů, zda souhlasí s následujícím tvrzením: „Dánsko je spolu se zbytkem západního světa ve válce s islámským náboženstvím, nikoliv jen s radikalizovanými muslimy."

S tímto tvrzením podle průzkumu souhlasí 33 % Dánů, nesouhlasí jich 56 %. 11% uvedlo, že si nejsou jisti.

Jorgen Baek Simonsen, expert na islám Kodaňské univerzity, výsledek okomentoval se slovy, že je „znepokojivý". „To, že jsme se dostali do bodu, kdy to, jak o sobě mluvíme, dovedlo třetinu země k přesvědčení, že jsme ve válce s islámem, je hodné zamyšlení," dodal.

Server podotýká, že v rámci lidí, kteří s tímto tvrzením souhlasí, lze najít určité skupiny – například lidi starší 70 let a lidi, kteří mají pouze nižší stupeň vzdělání. Souhlasilo také 60 % voličů protiimigrační Dánské lidové strany.

Martin Henriksen, který je za tuto stranu poslancem, ale uvedl, že s většinou svých voličů nesouhlasí. „Jsme ve válce pouze s částmi islámu a dalo by se říci, že jsme v kulturní válce s některými z umírněných muslimů. Konec konců, ti chtějí v dánské společnosti islám prosazovat jinými prostředky než zbraněmi a násilím," vysvětlil.

Témata:  Islám Dánsko EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy