Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Biden kritizoval Izrael: Budování osad je nebezpečné. Šance na mír mizí

Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Washington - Budování nových židovských osad komplikuje tradičně dobré vztahy mezi USA a Izraelem. Podle amerického viceprezidenta Joea Bidena Izrael oslabuje naděje na mír s Palestinci.

Minulý týden oznámil izraelský armádní rozhlas, že Izrael zabral přes 230 hektarů území na okupovaném Západním břehu Jordánu a plánuje tam rozšíření židovských osad a výstavbu turistických objektů.

"Neustálé a systematické rozšiřování osad a zabírání půdy izraelskou vládou podle mě podpokává naději na dvoustátní řešení," prohlásil Biden v neděli před Americko-izraelským výborem pro veřejné záležitosti (AIPAC).

Dodal, že nesouhlasí s izraelským prezidentem Benjaminem Netanjahuem v tom, že rozšiřování osad není v rozporu s úsilím o mírové řešení konfliktu. "Vývoj v regionu směřuje k řešení jeden stát, což je nebezpečné," varoval Biden.

Podle palestinského vedení mírové rozhovory se konaly naposledy v roce 2014 a skončily nezdarem právě kvůli rozšiřování osad Izraelem. Podle předchozích mírových ujednání se má Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy stát palestinským státem. Izrael ale tvrdí, že i v případě dohody si chce na Západním břehu ponechat velké bloky osad.

Témata:  Joe Biden Izrael Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy