Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová přijala prezidentskou kandidaturu, hned kritizovala Trumpa

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Filadelfie - Bývalá první dáma USA Hillary Clintonová (68) na sjezdu demokratů ve Filadelfii zdůraznila, že Amerika potřebuje pevné vedení a kolektivního ducha. Republikán Donadl Trump podle ní toto nesplňuje, protože se snaží Američany rozdělit.

Bývalou ministryni zahraničí uvedla na scénu její dcera Chelsea jako "mou matku a mou hrdinku".

"Amerika potřebuje každého z vás," řekla Hillary Clintonová v projevu, ve kterém přijala svou nominaci na americkou prezidentku "s odhodláním a bezmeznou důvěrou" v Ameriku. "Budu prezidentkou demokratů, republikánů i nezávislých," slíbila a zdůraznila, že "společně budeme silnější".

Zdroj: YouTube

Ucházela se tak i o přívržence svého poraženého soupeře o demokratickou nominaci Bernieho Sanderse, který ji na sněmu podpořil, podobně jako prezident Barack Obama, viceprezident Joe Biden, první dáma Michelle Obamová a další řečnici.

Spojené státy se podle Clintonové nacházejí v "okamžiku pravdy" a mají do činění s "odhodlanými nepřáteli, kteří musí být poraženi".

Za svou prioritu označila vytváření nových pracovních míst. "Nebudeme stavět zeď. Místo ní vybudujeme ekonomiku, v níž ti, kteří touží po dobře placené práci, ji najdou," řekla v narážce na Trumpův plán oddělit USA od Mexika zdí.

Její projev, kterým sjezd vyvrcholil a který agentura Reuters označila za nejvýznamnější v pětadvacetileté dráze političky, delegáti mnohokrát přerušovali potleskem i skandováním "Hillary, Hillary!"

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump prezident USA

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy