Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvyklé opatření. Za pomoc bezdomovcům dostanete pokutu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Borgidhera - V tomto městě na severu Itálie se bezdomovcům a žebrákům dávat peníze nemusí vyplatit. Nově to má být totiž považováno za přestupek, který je trestán pokutou.

Bordighera, toto italské město má kolem 11000 obyvatel a leží v kraji Liguria na severu země. Jeho starosta Giacomo Pallanca se podle místních médií rozhodl bojovat s bezdomovci a žebráky tím, že bude pokutovat lidi, kteří jim dávají peníze. Na vysvětlení uvedl, že nemá význam pokutovat lidi bez peněz a domova, protože ti si to nemohou dovolit. A proto se rozhodl odratit ty, kteří jim pomáhají.

Vydává se tak zcela jiným směrem než například ve Velké Británii. Zde podle zákona hrozí v londýnském Hackney za bezdomovectví, potloukání, žebrání a spaní na veřejných místech pokuta. Od oznámení o blokové pokutě ve výši 100 liber (3500 Kč) až 1000 liber (téměř 35000 Kč). Pokuty však bezdmovci odstanou také například v Benátkách.

Ačkoliv mají tyto kroky i řadu kritiků, jedním z argumentů pro jejich zavední však je omezení zisku peněz pro skupiny organizované zločinu. "Zavedení tohoto opatření eliminuje riziko podpory pouliční kriminality a napomáhání při alkoholových či drogových návicích, " uvedl pro deník The Local Steva Barnes, který stojí v čele charity pro bezdomovce.

Témata:  Itálie bezdomovci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy