Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve slovenské zoo zastřelili medvěda, který nikoho neohrozil. Na ošetřovatele se valí kritika

Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bojnice - Na slovenskou zoologickou zahradu se valí kritika ze všech stran. Ošetřovatelům naštvaní chovatelé nejčastěji vyčítají, že medvěda z táborské zoo zastřelili i přes to, že nikoho neohrožoval. Jeho smrt byla zbytečná.

Až do letošního června byl chloubou táborské zoo. Obdivovat ho sem chodily tisíce návštěvníků. Jenže začátkem června muselo být zvíře navráceno zpět na Slovensko.

Medvěd se tak z velkého přírodního výběhu stěhoval do betonového, kde bylo jen několik málo stromů. Zřejmě ale s výběhem nebyl spokojený, protože přes jeden ze stromů se dostal ven.

"Byli tu návštěvníci, ti přišli informovat zaměstnance o tom, že medvěd se pohybuje v místech, kde není zvyklý," řekla novinářům ošetřovatelka bojnické zoo Andrea Klasová.

Po půl hodině byl útěkář, který nikoho neohrozil, chycen. Veterinář ho uspal a později utratil. Prý byl agresivní. Slovenská zahrada se navíc hájí tím, že nevěděla, že medvěd umí šplhat. Pry to předtím nikdy neudělal a naučil se to až v Táboře.

Podle některých chovatelů dravé zvěře byl ale spíše problém v tom, že slovenská zoo neměla dobře zabezpečený výběh. "Každý medvěd v podstatě šplhá, to se nemusí učit. Mě udivilo, že ho zastřelili druhý den. Nejjednoduší by bylo se věnovat tomu stromu, tomu výběhu. Střílet je strašná škoda," uvedl jeden z chovatelů.

I v Česku musel být medvěd po útěku z klece utracen. Před šestnácti lety se to stalo v podkrušnohorském zooparku a medvěd po svých došel až do centra Chomutova.

Témata:  zoo Slovensko medvědi

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy