Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dívky provokují ke znásilnění, tvrdí kardinál z Peru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Lima - Ostrou polemiku vyvolal o víkendu peruánský kardinál Juan Luis Cipriani svým prohlášením, že mladé dívky často svým oblékáním provokují útočníky k sexuálnímu násilí.

V silně katolické jihoamerické zemi, jejíž duchovní jsou známi velmi konzervativním přístupem ke společenským tématům, se jeho slova dočkala kritiky od vládních i opozičních politiků i veřejnosti. Vlivný list La República napsal, že Vatikán by měl kardinála odvolat.

Cipriani v sobotu v peruánském rozhlase mluvil o tom, že je v zemi vysoký počet znásilnění a i velmi mladé dívky se potýkají s nechtěným těhotenstvím. Jednou z příčin je podle něho fakt, že "v mnoha případech se ženy oblékají jako (figuríny) ve výloze a provokují".

Na kardinálovu hlavu se vzápětí snesla nebývale silná vlna kritiky ze všech stran. Ministryně pro otázky žen María Romerová-Lozadová jeho slova odsoudila s tím, že se násilné činy dotýkají i velmi mladých dívek. "Jsou to dívky, které ještě nemohou činit rozhodnutí týkající se jejich těla. Tyto dívky se snad oblékají jako ve výloze?" řekla listu El Comercio ministryně, podle níž se každoročně proti své vůli stane matkou 1500 Peruánek ve věku 11 až 14 let.

Témata:  Peru ženy

Aktuálně se děje

12. června 2024 11:09

Babiš se ve Sněmovně rázně opřel do Fialy. "Patologického lháře" poslal odpočívat

Poslanci dnes ráno začali projednávat návrh na zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Mimořádná schůze, svolaná na žádost koalice, byla schválena hlasy vládního bloku po asi hodinové debatě, během níž představitelé opozičního hnutí ANO diskutovali o různých tématech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy