Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž sexuálně obtěžoval dívku (8). Hájil se tím, že spal a nic si nepamatuje a uspěl

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Uppsala – Muž, který byl podezřelý z pohlavního zneužití dítěte, se u soudu hájil tím, že spal a že si neuvědomuje, co dělal. Soud ho nakonec propustil. Proti hlavnímu soudci se postavili tři soudci přísedící, díky kterým byl vynesen verdikt nevinen. Zprávu přinesl server The Local.

Švédský soud osvobodil muže, který měl nutit osmiletou dívku, aby se dotýkala jeho genitálií. To se sice podle soudu s největší pravděpodobností stalo, přesto byl muž propuštěn na svobodu. Proti verdiktu o vině se postavili přísedící soudci.

Dívka vypověděla, že byla přinucena dotýkat se mužových genitálií, když vedle něj ležela v posteli. Podle zpravodajského webu Dagens Juridik mělo jít o pětatřicetiletého přítele její matky. Školačka popsala, že ji muž vzal za ruku a položil ji na jeho genitálie. Řekla, že viděla jeho oči, které byly otevřené.

Údajný pachatel se ale brání tím, že spal a že si celý incident ani nepamatuje. V rozhodnutí soud konstatoval, že nebylo nade vší pochybnost prokázáno, že muž nespal. „Státnímu zástupci se nepodařilo prokázat, že muž spáchal čin úmyslně," napsal Dagens Juridik.

Zákonní zástupci dívky však verdikt kritizovali a švédská média uvedla, že zvažují, jestli mají podat odvolání vůči tomuto kontroverznímu rozsudku.

Švédské soudy nemají poroty, výroky okresních soudů vynáší soudce, který musí mít patřičné vzdělání, a tři přísedící, kteří obvykle právnické vzdělání nemají a jsou nominováni z politických důvodů. Neshody v jejich verdiktu jsou spíše ojedinělé.

V tomto případě však hlavní soudce obhajoval verdikt vinen, zatímco tři přísedící byli pro verdikt nevinen. „Je to politováníhodné. Rozhodnutí je zjevně nesprávné. Souhlasím s předsedou, který nesouhlasil, musíme si uvědomit, že verdikt ovlivnili laičtí soudci," uvedla právní zástupkyně dívky Silvia Ingolfsdottir Åkermarková.

Hlavní soudce zastával názor, že muž jednal vědomě, poukazoval přitom na prohlášení dívky, podle kterého ji obviněný opět vzal za ruku poté, co se ji pokusila z jeho genitálií odsunout.

Témata:  Švédsko soudy děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.