Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Srbsku znovu řádí virus západonilské horečky. Jeden mrtvý

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bělehrad - Srbská agentura Beta s odvoláním na sdělení Ústavu veřejného zdraví Srbska informovala, že se v zemi opět objevil virus západonilské horečky. Úřady zaznamenaly tři nakažené, jedna osoba už zemřela.

Bělehradská média už minulý týden ve čtvrtek informovala, že virus západonilské horečky je opět v Srbsku a že byl při pravidelné kontrole už zjištěn i u komárů v hlavním městě.

Podle prohlášení ústavu jsou zaznamenány tři případy onemocnění západonilskou horečkou, včetně jednoho smrtelného případu u 81letého pacienta, který lze dát do souvislosti s tímto virem.

Dva případy nakažení tímto virem byly podle Bety zaznamenány v Jihobanátském okruhu v severosrbské autonomní oblasti Vojvodině. Třetí se vyskytl v Mačvanském okruhu, který na východě Srbska přiléhá k hranicím s Bosnou.

Nemoc přenášejí komáři, inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem může virus způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. U zdravých lidí nemoc většinou vyvolá příznaky připomínající chřipku.

Podle listu Blic byla západonilská horečka poprvé v Srbsku zaznamenána v roce 2012, kdy na ni zemřeli přinejmenším tři lidé. O rok později na ni zemřelo 25 nakažených.

Témata:  Srbsko komáři lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy