Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollandův sen se nenaplnil. Léto ve víru teroru nebere konce

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Francouzský prezident François Hollande snil o zcela jiném létu, než jaké ho potkalo. Mělo začít vítězstvím na fotbalovém Euru a pokračovat ukončením výjimečného stavu v den dobytí Bastily 14. července. Vše ale dopadlo úplně jinak.

Tyto sny však vzaly za své po sérii teroristických útoků. Jeho pětileté funkční období se ve svém závěru tak nekontrolovatelně zahaluje do tmy, píše deník Le Monde.

"Víme, že za deset let, až se bude vzpomínat na stěžejní momenty jeho prezidentského období, budou všichni hovořit o terorismu. Nepředvídali jsme to, ale tak to je," odevzdaně přiznává jeden z prezidentových poradců.

Ještě hůře než jednotlivé útoky skousává vláda to, že se neustále opakují. Jak se lze pokaždé obracet na společnost, když už byla všechna opatření přijata a všechny způsoby, jak útočníky zjišťovat, vyčerpány?

Po útocích na redakci Charlie Hebdo v lednu 2015 připravila vláda informační zákon, který byl poté v červnu schválen. Po listopadové tragédii v Paříži vyhlásil prezident výjimečný stav, rozběhl projekt odebírání občanství, který nakonec ztroskotal, a uvedl do pohybu tvorbu nového protiteroristického zákona, který byl schválen 3. června.

Zákon z 21. července - týden po atentátu v Nice a pět dní před vraždou kněze Jacquesa Hamela - prodloužil výjimečný stav a zachoval rozšířené pravomoci bezpečnostních složek. Vyčerpaná vláda nyní už odpovídat novými zákony nechce.

"Máme za sebou tři atentáty v průběhu několika týdnů. Jestliže pokaždé přehodnotíme strategii, změníme organizaci našich složek, odhlasujeme nový zákon, pak ztrácíme účinnost," svěřil se deníku Le Monde premiér Manuel Valls den po krveprolití v Saint-Etienne-du-Rouvray.

Francouzská vláda si samozřejmě dobře uvědomuje váhu posledních událostí a náležitě zkrátila své letní prázdniny, které tak budou plné ministerských porad o bezpečnosti a dalších jednání.

Prezident Hollande se zase snaží po každém útoku měnit vystupování. "Snažíme se co nejvíce, abychom se neopakovali. Útoky se opakují, ale nejsou jeden jako druhý. Nechceme je takto banalizovat, přizpůsobujeme symboly a projevy," zní vysvětlení z prezidentova okolí. Proto po atentátu v Saint-Etienne-de-Rouvray nebyl Hollande tolik vidět a slyšet jako loni v lednu nebo listopadu, ale přenechal hlavní roli v komunikaci s veřejností ministerskému předsedovi.

Témata:  François Hollande terorismus Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy