Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V azylových centrech dochází k pokusům o náboženské konvertování, upozorňuje známý deník

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény/Londýn – Britský deník The Guardian upozorňuje na případ, který se měl odehrát v nechvalně proslulém zadržovacím centru pro migranty Moria na řeckém ostrově Lesbos. Tamější křesťanští pracovníci se podle deníku opakovaně snažili konvertovat muslimské migranty.

Snahy o konvertování migrantů

Křesťanští pracovníci azylového centra Moria na řeckém ostrově Lesbos se podle deníku The Guardian snažili konvertovat muslimské migranty, kteří zde jsou zadržováni na základě dohody EU-Turecko.

Podle dokumentů, které má deník k dispozici, během posledních několika měsíců pracovníci nejméně dvakrát lidem rozdávali formuláře, které migranty vyzývají, aby podepsali následující tvrzení v arabštině: „Vím, že jsem hříšník ... Žádám Ježíše, aby mi odpustil hříchy a dal mi život věčný. Přeji si milovat a poslouchat jeho slovo."

Podle Mohameda, jednoho ze zadržovaných, takovéto chování mezi muslimy představuje velký problém. „Zkoušeli to během ramadánu, nejsvatějšího muslimského měsíce," zlobil se. Druhý Syřan, Ahmed, také toto chování odsoudil: „Máme rádi všechna náboženství, ale jak by vám bylo, kdybyste byl křesťan a já vám strčil Korán?"

Padnou tresty?

Podle zadržovaných migrantů formuláře uvnitř arabské verze Evangelia svatého Jana rozdávali zástupci řecké charity Euro Relief. Ta k celé události uvedla, že s takovýmto jednáním nesouhlasí, ale že není schopna vyloučit, že jednotlivci takto nejednali.

„Již jsem podnikl kroky, aby naši dobrovolníci dobře věděli, že by neměli rozdávat žádnou literaturu," okomentoval to Stefanos Samiotakis, ředitel Euro Relief. Nevyloučil, že pokud k podobným případům dojde i v budoucnosti, mohlo by dojít k disciplinárnímu řízení.

The Guardian se domnívá, že tento případ je zatím posledním důsledkem „uzavření humanitárního koridoru mezi Řeckem a Německem a následným uzavřením dohody EU-Turecko;" k tomu došlo letos v březnu.

„Tyto kroky způsobily, že v Řecku uvízlo až 57 tisíc žadatelů o azyl – většina z nich na pevnině, zatímco několik tisíc jich zůstalo zadrženo na řeckých ostrovech, jako je Lesbos, v přeplněných táborech jako Moria.

Špatná situace uprchlíků

Deník také připomíná, že humanitární pracovníci i sami zadržovaní opakovaně kritizují špatné podmínky, ve kterých jsou migranti nuceni přebývat. Často zde chybí i základní prvky jako elektřina, tekoucí voda, ale i kojenecká výživa.

V některých táborech tato situace již vedla k vyhrocení a objevily se zprávy o nepokojích a výtržnostech.

„Násilí tu vídáme skoro každý den," uvedla Fatima, která je v táboře Moria držena spolu se svým manželem a 3letou dcerou. „Necítíme se tu bezpečně, necítíme se tu pohodlně," dodala.

Na závěr deník upozorňuje, že země EU by měly přijmout většinu migrantů, kteří dorazili před uzavřením dohody EU-Turecko, ale celý proces je velmi pomalý – přesídleno zatím bylo jen několik set lidí. „Humanitární organizace se tak připravují na možnost, že většina z 57 tisíc migrantů zůstane v Řecku delší dobu," uzavírá deník.

Témata:  Řecko uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy