Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdoganova syna obvinily italské soudy z praní špinavých peněz. Turecký prezident okamžitě pohrozil

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara – Syn tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Bilal je v Itálii vyšetřován kvůli praní špinavých peněz. To se samozřejmě jeho otci nelíbí, italským soudcům proto poslal ostrý vzkaz.

Erdogan dnes vyzval italské soudce, aby se zabývali mafií a nechali na pokoji jeho syna. Soudní vyšetřování Bilala Erdogana kvůli praní špinavých peněz by podle něj mohlo ohrozit vztahy mezi oběma zeměmi.

Erdoganův syn Bilal (35) je vyšetřován od začátku letošního roku. Případem se zabývá soud v Boloni na základě stížnosti podané tureckým, v exilu žijícím, podnikatelem Muratem Hakanem Uzanem, podle něhož podnikatel Bilal Erdogan loni na podzim uprchl do Itálie s velkým finančním obnosem. Bilal tvrdí, že neutekl, ale přijel do Boloně dokončit doktorát.

"Pokud by se nyní můj syn do Itálie vrátil, mohl by být zatčen," uvedl turecký prezident v italské televizi. A dodal, že by to mohlo způsobit problémy ve vztahu Turecka a Itálie.

Necmettin Bilal Erdogan byl jedním z podezřelých v rozsáhlém korupčním skandálu, který vypukl v prosinci 2013. Kvůli úplatkům při veřejných zakázkách, praní špinavých peněz či ilegálnímu obchodování se zlatem byli tehdy v Turecku zatčeni podnikatelé, synové několika ministrů či ředitel státní banky.

Ankara zareagovala na skandál rozsáhlými čistkami, při nichž propustila či přeložila tisíce policistů a stovky soudců a prokurátorů, kteří se na vyšetřování korupční kauzy podíleli. Na podzim 2014 byla kauza definitivně uzavřela s tím, že nebyly shromážděny důkazy o páchání trestné činnosti.

Na Erdoganova slova reagoval italský premiér. „V této zemi soudci jednají podle zákonů a italské ústavy, ne podle tureckého prezidenta. Říká se tomu právní stát," opáčil mu Matteo Renzi na svém twitterovém účtu. Vláda v Turecku je totiž v poslední letech mnohými kritizována právě za to, že „právní stát" v zemi nedodržuje, když soudně trestá lidi kvůli kritice prezidenta Erdogana.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Itálie Matteo Renzi

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy