Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země se řítí do záhuby? Topíme se v mnoha příznacích nemoci, varují klimatologové

Zbytky ledovce, Island
Zbytky ledovce, Island
Foto: Pixmac

Washington - Americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) dnes zveřejnil výroční zprávu o stavu klimatu na planetě za loňský rok. A její závěry rozhodně nejsou povzbudivé.

Z materiálu, na kterém se podílelo celkem 450 vědců z celého světa, vyplývá, že celosvětová teplota roste, oceány musejí absorbovat rekordní množství tepla a zásoby podzemní vody jsou na historicky nejnižší úrovni. Tyto změny mimo jiné negativně ovlivňují populace zvířat a přispívají k šíření toxických mořských řas.

Experti se zaměřili na 50 různých klimatických aspektů, z nichž mezi ty nejcitelnější patří rostoucí teploty. Státy včetně Ruska a Číny zaznamenaly v roce 2015 vůbec nejteplejší rok v historii, například Jižní Afrika naměřila vůbec nejvyšší teplotu, která byla na Zemi zaznamenána během října - 48,4 stupně Celsia.

Dramatická situace klimatu byla podle vědců způsobena zejména kombinací dvou faktorů - klimatického jevu El Niňo a globálního oteplování zapříčiněného lidskou činností.

Asi 93 procent tepelné energie, kterou v ovzduší zachycují částice skleníkových plynů, putuje podle zprávy přímo do oceánů, jejichž teploty jsou rekordně vysoké jak u hladiny, tak ve větších hloubkách.

Kvůli oteplování se i nadále zmenšuje objem ledového území v Arktidě a ledovců po celém světě. Klimatický vývoj má podle autorů zprávy nepříznivý vliv na populace tučňáků či mrožů a projevil se i v dramatickém množení toxických řas.

„Je to jako vstříknout do již beztak napjatého klimatického systému dávku steroidů," komentoval kombinovaný vliv přírody a člověka na klima profesor meteorologie z oklahomské univerzity Jason Furtado.

„Čas zavolat lékaře byl už před lety. Topíme se v mnoha příznacích nemoci," popsal agentuře AP situaci planety šéf týmu monitorujícího v NOAA klima Deke Arndt. „Horečka Země stoupá," doplnil jej další spoluautor studie Gregory Johnson.

Témata:  NOAA ekologie globální oteplování

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy