Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa se za Turecko nepostaví? Švédský expremiér se pustil do Bruselu

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Brusel/Ankara – Zaspal Brusel, nebo je jen ignorantský? To je jedna z otázek, která vyvstala po neúspěšném puči v Turecku, kdy se evropští představitelé ostýchavě vyjadřovali k situaci v Turecku. Bývalý premiér Švédska Carl Bildt pro server Politico.eu popsal chování Bruselu po neúspěšném puči v Turecku.

Nejprve je dobré si připomenout, že by to pravděpodobně nebylo tak jednoduché, jak v roce 1967, kdy skupina důstojníků provedla vojenský převrat v Řecku. Tím začala vlna zatýkání a téměř desetiletá doba temna pro stát na jihu Evropy.

V Turecku byla při pokusu o převrat prolita krev, a to jak v Istanbulu, tak i Ankaře, když se pučisté snažili potlačit opoziční demonstranty, které podporovala vláda a prezident Erdogan. Pokud by byl puč úspěšný, pravděpodobně by se země dostala do občanské války a důsledky by byly obrovské, jak píše Bildt pro server Politico.eu.

Podle Bildta by tak milióny tureckých občanů prchalo před násilím a chaosem. Připojily by se k více než dvěma miliónům uprchlíků, kteří v Turecku čekají na další cestu do Evropy. Migrační vlna by pak byla ještě větší, než ta z roku 2015.

Evropská unie ještě nikdy nezažila vojenský pokus o převrat v některé z členských, nebo kandidátských zemí, poukázal Bildt. Puč ukázal, že Bruselu trvalo delší dobu, než události v Turecku odsoudil. A nikde nebyla ani stopa některého vedoucího představitele EU, který by chtěl letět do Ankary, aby tak podpořil demokratickou vládu a prezidenta Erdogana, upozorňuje expremiér Švédska.

Místo podpory, přišla kritika

Místo toho se pustili do kritiky tureckých úřadů, které začaly na Erdoganův příkaz čistit instituce od lidí, kteří mají být spojeny s pučem, nebo s duchovním Gülenem. Když Ankara požádala o výjimku z Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, tak v Bruselu turecké úřady neuspěly. Když ale Francie udělala to samé, po listopadových útocích v Paříži, tak jim EU vyhověla.

Není pochyb o tom, že Turecko má právo a dokonce povinnost přijmout opatření proti silám, které se snaží svrhnout demokracii, píše BIldt. Evropská unie by nyní byla v mnohem lepší pozici, kdyby se představitelé EU dostavily do Turecka a vyjádřily své obavy o ústavu v Turecku.

EU riskuje ztrátu své morální autority, obzvlášť pokud se nezapojí do jednání o samotném převratu a bude od toho dávat ruce pryč, podobně jako v roce 2013 v Egyptě. Evropa by se tak mohla snažit postavit za svůj politický ideál a demokratické hodnoty, navrhl expremiér Švédska.

„Prezident Putin může být prvním lídrem, který se po převratu setká s Erdoganem, pokud se to stane, bude to ostuda pro celou Evropu," zakončil Bildt svůj sloupek pro server Politico.eu.

Témata:  Carl Bildt Turecko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.