Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie nabídla Spojeným státům základny proti IS

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Řím/Tripolis - Itálie naznačila, že by umožnila Spojeným státům využívat italské základny a vzdušný prostor pro nynější údery proti ozbrojencům z Islámského státu (IS).

Italská ministryně obrany Roberta Pinottiová dnes uvedla, že její vláda je připravena "pozitivně vyhodnotit" jakoukoli žádost z Washingtonu, jestliže tento krok povede "k mnohem rychlejšímu a účinnějšímu konci celé operace."

Pinottiová své prohlášení pronesla v dolní komoře parlamentu. Itálie již dříve oznámila, že její základnu Sigonella na Sicílii mohou využívat americké bezpilotní letouny, jestliže to bude potřeba pro ochranu amerických jednotek.

Američané zahájili letecké údery na islamisty v Libyi v pondělí na žádost libyjské vlády, která má podporu OSN. Letouny ze vzduchu pomáhají operaci, která si klade za cíl vytlačit ozbrojence z města Syrta.

Pobřežní město ležící 450 kilometrů východně od metropole Tripolisu bylo pro Islámský stát nejpevnější pozicí mimo Irák a Sýrii. Boje o Syrtu začaly v polovině května. USA odhadují, že v Libyi působí 5000 radikálů, většina z nich právě v oblasti Syrty.

Témata:  Itálie USA Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy