Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 úřadů, o kterých jste nevěděli, že existují

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel – Neexistuje nikdo lepší, kdo umí vytvořit nevyslovitelné zkratky k popisu obskurních funkcí, jako Evropská unie. Za posledních šest desetiletí se v EU otočilo, změnilo mnoho různých, podivných poboček, agentur a úřadů. Server Politico.eu vytvořil seznam deseti úřadů EU, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli.

Nezná je většina zaměstnanců EU, natož pak voliči. Zde je prohlídka méně známých zákoutí velkého bludiště s názvem EU.

Odrůdový úřad Společenství (CPVO)

Téměř 50 zaměstnanců se sídlem ve francouzském Angers se podle jejich slov stará o inovace v oblastí nových odrůd pro rostliny. Uděluje také práva k duševnímu vlastnictví nových odrůd, které vytvoří firma nebo jedinec. Od roku 1995 zaznamenali zhruba 41 tisíc nových odrůd. Financuje se sama tím, že lidé a firmy za využití služeb CPVO musí platit.

Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GNSSA)

Tato agentura má sídlo přímo v Praze a zaměstnává 121 lidí. Dalo by se říct, že spojuje satelitní služby a vesmírné s normálními občany. Při otevření kanceláře řekl ředitel Carlo des Dorides, že cílem agentury je, aby se stala efektivní organizace schopná zvládnout rozsáhlý provozní vesmírný program. GNSSA společně s ESA vyvíjí a spravuje rivala pro americkou GPS a ruský GLONASS. Navigační program se jmenuje Galileo a měl by být spuštěn nejdříve v roce 2018. První mobilní telefon s Galileem se na trh dostane na konci roku.

Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělání (CEDEFOP)

CEDEFOP sídlí v řecké Soluni a podle svých slov zjišťují, jak přilákat více mladých lidí k práci. Organizace se vidí jako křižovatka mezi vzdělávacím systémem a světem práce. Ve skutečnosti mají velmi malý úspěch, došlo k velmi malému rozdílu v míře nezaměstnanosti v EU, natož v Řecku, kde je téměř každý druhý mladý člověk nezaměstnaný.

Agentura Evropské unie pro bezpečnost sítí a informací (ENISA)

Opět agentura, která sídlí v Řecku, konkrétně na Krétě. Řeší odborné poznatky z oblasti kybernetické bezpečnosti v Evropě. Pomáhá členským státům se lépe vybavit, připravit a případně odhalit problémy v oblasti bezpečnostních informací. Snaží se koordinovat národní strategie v kybernetice jednotlivých vlád členských států. Mnoho států ale odmítá spolupráci na takové úrovní, jak by si EU přála.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA)

Sídlí v Lisabonu, kde byl zrušen trestní postih pro držení malého množství drog. Pravidelné vydávají publikace jako „Drugnet", které se zaměřují na otázky jako návrat extáze. Podle vlastních slov analyzují a shromažďují informace a následně šíří spolehlivé a objektivní informace o drogách. Členské země EU můžou využít data a dozvědět se, jak jsou na tom v evropském průměru.

Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA)

Má 93 zaměstnanců, sídlí ve Frankfurtu a provoz tohoto orgánu stojí ročně 21,8 milionů EUR. A co přesně dělají? Připravují publikace pro odborníky, texty vypadají jako slovně psané rovnice. Podle svých vlastních slov agentura sleduje trendy, možná rizika a zranitelná místa vyplývající z pojištění. Což by se dalo přeložit jako identifikace problémů v odvětví penzijního připojištění, které by mohly způsobit další finanční krizi.

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA)

Agentura se sídlem v Bilbau usiluje o snížení rizik, jímž čelí zaměstnanci na pracovišti. Stojí také za kresleným hrdinou jménem NAPO, se kterým vzniklo několik animovaných filmů. Filmy mají ukázat studentům „bezpečnost s úsměvem". Podle svých slov vyvíjí, shromažďují a poskytují spolehlivé a relevantní informace o bezpečnosti na pracovištích. Reálně to vypadá tak, že vyškolení pracovníci obtěžují ředitele a manažery firem a říkají jim, jak ochránit zaměstnance před ozářením elektromagnetickými vlnami apod. jak píše server Politico.

Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek (EUROFOUND)

Už od roku 1975 tato nadace přispívá ke zlepšování životních a pracovních podmínek v celé Evropě. Celkem 120 zaměstnanců vydává publikace jako „Reprezantivnost evropských organizací sociálních partnerů". Podle svých slov přispívají ke zlepšení životních podmínek prostřednictvím činností určených k rozvíjení a šíření poznatků, což se dá volně přeložit jako studování toho, jak lidí žijí a pracují a pak jím říct, jak žít a pracovat lépe.

Evropský institut pro rovnost žen a mužů (EIGE)

Téměř 50 lidí z Litvy má na starost rovnost mezi pohlavím. A to například při rybolovu, kde podle zjištění pracují hlavně muži a na palubách lodí téměř nenajdeme ženy. Podle vlastních slov EIGE shromažďuje, analyzuje, zpracovává a rozšiřuje informace v otázce rovnosti žen a mužů. Takže by se dalo říct, že vytváří problémy tam, kde nejsou a poskytují munici k útokům.

Evropská kontrola pro kontrolu rybolovu (EFCA)

Ve španělském Vigu sídlí celkem 57 osob, které mají na starost dohlížet na rybářské zákony. Podle vlastních slov organizují operativní koordinace kontrolních a inspekčních činností rybolovu ze strany členských států a napomáhají jím, aby byla v souladu s přísnými pravidly společné rybářské politiky. Zjednodušeně se dá říct, že brání rybářům ze zahraničí, aby nekradli naše kapry.

Témata:  EU úřady

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy