reklama

Britský bulvární server Express informuje o „tajné operační skupině", která vyšetřuje, zda IS neorganizuje migrační vlny a zda nestojí za tím, že na březích Itálie denně přistávají stovky lidí.

Italský ministr spravedlnosti Andrea Orlando řekl parlamentnímu výboru: „Dle dostupných informací probíhá vyšetřování zaměřené na to, zda zástupci IS hrají zásadní roli v regulaci a řízení migračních toků do Itálie".

„Rizika, která na sebe bereme, jsou vysoká," dodal. Velká část migrantů, kteří skončí v Itálii, přichází z Libye. V cestě do Evropy jim často pomáhají kriminální gangy, kterým migranti platí tisíce eur.

„Zatímco většina z nich jsou skutečné žadatele o azyl a migranti, předpokládá se, IS má v plánu do Evropy vyvážet tolik radikálních islamistů, aby mohli provádět teroristické útoky," píše server. Poukazuje také na to, že při útocích v Belgii, Francii a Německu zemřely stovky mužů, žen a dětí.

Už v květnu německé orgány potvrdily, že odhalily 40 islamistických ozbrojenců, kteří se skrývali v asi 1,1 milionu nově příchozích. Federální policejní agentura navíc dodala, že dodala zprávy o dalších 3969 možných extremistech a se těmito informacemi bude zabývat.

Britští poslanci už také tento týden vyzvali královské námořnictvo, aby zaplnilo mezery, kterými do země mohou proniknout zločinecké gangy či potenciální teroristé. „Teroristé nevidí státní hranice jako překážku pro jejich barbarství. Lidé s nelegálními nebo vražednými záměry se budou i nadále snažit najít způsob, jak se dostat přes bezpečnostní systém," uvedli poslanci ve zprávě.

Do Evropy po moři v prvních šesti měsících letošního roku podle odhadů přišlo 227,316 přistěhovalců přišli, téměř 3000 migrantů zemřelo na cestě.