Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii začal platit nový zákon podobný eutanázii

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francii dnes začal platit zákon, který dává nevyléčitelně nemocným právo, aby je lékaři přestali léčit a až do smrti je udržovali v bezvědomí.

Zákon v době loňského projednávání jeho návrhu v parlamentu vyvolal v zemi ostrou polemiku mezi těmi, kteří v tom vidí skrytou a pro ně nepřípustnou eutanazii, a těmi, pro které naopak zákon nejde dost daleko směrem k eutanazii.

Zákon o podmínkách konce lidského života dále počítá například s tím, že každý člověk může předem písemně uvést, že si přeje omezit či zastavit léčbu v případě, že někdy bude vážně nemocen a již nebude s to vyjádřit svou vůli. "Předběžné pokyny, jimiž si může každý vyhradit právo odmítnout agresivní léčbu vážného onemocnění, budou na základě nového zákona závazné," vysvětlil prezident François Hollande, když zákon představoval.

"Nová opatření znamenají zásadní posílení práv nemocných a lidí obecně," uvedla dnes ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová. Je přesvědčena, že zákon je vyvážený a má podporu většiny obyvatel. Poukázala přitom na to, že návrh zákona měl podle průzkumů širokou podporu veřejnosti.

Zákon kritizuje především církev, někteří profesoři na lékařských fakultách a různé organizace na podporu lidského života. Odpůrci zákona argumentují tím, že jde o pokrytectví a že zákon vlastně umožňuje eutanazii. Od té se prý liší jen tím, že eutanazie přináší okamžitou smrt, zatímco při uvedení do bezvědomí umožněné novým zákonem jen lékaři přesně nevědí, kdy smrt nastane.

Témata:  Francie eutanazie lékaři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy