Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozmazlení uprchlíci? Smrdí to tu, hlásají o Evropě a chtějí zpátky domů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Meschede – Skupina asi 40 žadatelů o azyl odmítla ubytování ve škole v obci Meschede v Severním Porýní-Vestfálsku. Iráčané a Syřané si podle německého serveru Junge Freiheit stěžovali na „nelidské podmínky“. Ve škole to prý smrdí.

Případ, o kterém informovaly německé servery, zaujal i britský bulvární deník The Express. Podle něj „vybíraví migranti pohrdli uprchlickým centrem s televizí, posilovnu a prostorem pro volnočasové aktivity, protože jim to tam smrdělo".

Skupina Iráčanů a Syřanů se shodla, že v bývalé škole, která byla za 400 tisíc eur zrekonstruována a teď je z ní centrum pro uprchlíky, bydlet nebude. Podle výpovědí samotných uprchlíků se většina z nich raději vrátí do zemí, kde se válčí.

Uprchlici ani nečekali na reakci úřadu, najali si autobus i s řidičem a chtěli odjet zpět do zařízení v Bad Berleburg, ve kterém původně pobývali. Když v pondělí večer ne škole přijela policie, migranti už měli vše domluvené.

Migranti policistům vysvětlili, že se „raději vrátí domů do Sýrie a Iráku, než aby se vrátili do školy v Meschede". „Někteří jsou ochotni žít na ulicích, nebo se dokonce raději vrátí do svých zemí a budou čelit válce, než aby se vrátili zpátky do Meschede," cituje server Derwesten jednoho z uprchlíků.

Když úředníci stížnost prozkoumali a školu navštívili, nenašli žádné důkazy o údajných nelidských podmínkách. Jeden z manažerů v Meschede, Jan Ulke, řekl, že dokonce splnil migrantům některé speciální požadavky. Dodal však, že někteří jedinci burcovali celou skupinu, aby se vzepřela a odešla z určeného zařízení. „Jedné velké rodině s dětmi jsem nabídl jednu místnost v mládežnické ubytovně v Dortmundu jako alternativu," vysvětloval.

Marius Meyer, vedoucí organizace pro pomoc uprchlíkům, se snažil situaci uklidnit. „Často máme zkušenosti s tím, že lidé mají falešná očekávání," uvedl. Převaděči jim podle něj slibují, že běženci v Německu okamžitě dostanou dvojdomek. Nově příchosí často také doufají, že se brzy dostanou do bytů a že odejdou z uprchlických center, což se ale v praxi prostě neděje.

Manažeři zařízení v Meschede uvedli, že sprchy a toalety ve škole jsou jen rok staré a jsou profesionálně čištěny dvakrát denně. Vedoucí centra ale připustil, že vzhledem k tomu, že jde o bývalou školu, jsou všechny pokoje jsou velmi velké a tak se v nich nachází 14 až 40 lůžek.

Server Junge Freiheit uvedl, že není jasné, zda úřady tento čin budou kvalifikovat jako porušení podmínek týkajících se místa pobytu. „Uprchlíci, kteří trvale opustili zařízení na vlastní nebezpečí, nesplnili svou povinnost týkající se bydliště, a ohrožují tak rychlé a bezpečné ukončení jejich azylového řízení," cituje server prohlášení úřadů.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy