Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Švýcarsku platí zákaz muslimských závojů. Muslimky se bouří

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Bellinzona – Ve švýcarském kantonu Ticino už několik týdnů platí zákaz nošení nikábů a burek - muslimských šátků a závojů zahalujících ženský obličej. Jak ale upozorňují tamní média, zákon je ignorován a na jeho plnění nikdo nedohlíží.

Vyhláška, která zakazuje nosit šátky zahalující obličej na veřejných místech v Ticinu, italsky mluvícím švýcarském kantonu, platí od 1. července letošního roku. Za porušení zákazu hrozí pokuta 100 až 100 franků, tedy 2500 až 25 tisíc korun.

Jak ale poukazují média, muslimky nařízením pohrdají, nikdo ho nedodržuje a nikdo ani nekontroluje, zda ženy opravdu chodí na veřejnosti nezahalené. Tamní noviny 20 Minuti píší, že šátky řada žen na veřejnosti stále nosí – a bez následků.

Zahalené ženy se údajně pohybují třeba u obchodního centra Foxtown ve městě Mendrisio. Nikdo z pracovníků ani návštěvníků centra však nezavolal policii, aby situaci řešila.

„Víme, že ženy by neměly mít zahalené tváře. Ale není na nás, abychom zasahovali. To je úkolem policie, a policisté jsou u nás vždy vítáni," uvedl mluvčí centra Foxtown. Policie k tomu dodala, že okolí centra pravidelně monitoruje, ale že tam nikoho, kdo by nosil závoj, nechytila.

Zákaz – první svého druhu ve Švýcarsku – byl veřejností schválen už v roce 2013. Vzhledem k tomu, že letos opravdu vstoupil v platnost, projevovali někteří lidé z hotelového sektoru obavy o dopad nařízení na cestovní ruch – zejména na hosty ze států Perského zálivu. Za jeden rok navštíví kanton asi 45.000 turistů z tohoto regionu.

V červenci jeden pětihvězdičkový hotel v Luganu serveru The Local potvrdil, že většina lidí pracujících v hotelovém sektoru byla proti zákazu. Zástupci hotelu dodali, že už zaznamenali turisty, kteří kvůli zákazu zrušili svůj pobyt.

Témata:  muslimové Švýcarsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.