Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabsko-kurdské oddíly prý dobyly strategický Manbidž v Sýrii

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Arabské a kurdské oddíly porazily radikály z Islámského státu (IS) v severosyrském městě Manbidž.

O strategicky položené město ležící poblíž turecké hranice se bojovalo měsíce. O úspěchu povstaleckých skupin dnes informovala exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR).

Islámský stát Manbidžem, který leží v provincii Halab, dopravoval ke svým oddílům a do svého sídla ve městě Rakka posily a také materiál. Do ofenzívy proti němu byla nasazena koalice, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF) a jejíž hlavní složkou jsou kurdské milice.

Osvobozovacím jednotkám v boji pomáhala mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy a také specialisté americké armády, kteří pomáhali boj koordinovat.

"Jednotky SDF od soboty (ode dneška) kontrolují Manbidž, pročesávají jeho centrum a hledají poslední radikály, kteří jsou ještě ve městě," oznámila SOHR.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy