Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilský ministr zahraničí je podezřelý z korupce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Brasília - Brazilský ministr zahraničí José Serra je podezřelý, že podobně jako řada dalších politiků v zemi inkasoval peníze v úplatkářské kauze kolem státní ropné firmy Petrobras.

Podle nedělního vydání deníku Folha de Sao Paulo Serra před šesti lety dostal na svou prezidentskou kampaň tajně 23 milionů brazilských realů (asi 177 milionů korun) od stavební firmy Odebrecht.

O přijetí sumy Serrou, z níž část podle deníku skončila na zahraničních účtech, informovali prokuraturu bývalí šéfové firmy Odebrecht, kteří jsou sami souzeni v kauze kolem Petrobrasu. Podobně jako další podnikatelé, jichž se případ rozsáhlé korupce při přidělování zakázek týká, se rozhodli vypovídat výměnou za zmírnění trestů. Bývalí manažeři Odebrechtu uvedli, že pro svá tvrzení mají důkazy v podobě výpisů z bankovních účtů.

Souboj o prezidentský úřad, o nějž se Serra v roce 2010 ucházel již podruhé, vyhrála před šesti lety Dilma Rousseffová. Serra tehdy v kampani přiznal jako dar od firmy Odebrecht pouze 2,4 milionu brazilských realů. Dalších 23 milionů šlo podle nejnovějších informací přes černé účetnictví.

Serrova mluvčí obvinění odmítla s tím, že kampaň tehdy vedla Brazilská sociálně demokratická strana (PSDB), za niž Serra kandidoval. A podle volebního zákona prý tak veškerá zodpovědnost za financování kampaně padá na tuto stranu.

Témata:  Brazílie korupce

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy