Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoky na nechráněné lidi jsou stále snadné, upozorňuje analýza dnešních explozí v Bruselu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto internet

Brusel – Ačkoliv jsou dopolední útoky v Bruselu ještě velmi čerstvé a podrobné informace stále chybí, analytická společnost Stratfor připravila analýzu těchto útoků na základě dostupných informací a celkového kontextu.

Lidé jako měkké cíle

Brusel nejprve zasáhla dvojice výbuchů v hale letiště Zaventem – jedno zařízení podle analýzy explodovalo u přepážky společnosti American Airlines, druhé u přepážky společnosti Brussels Airlines. Následoval výbuch ve stanici metra Maelbeek, která leží v blízkosti významných institucí Evropské unie.

Podle analýzy dnešní teroristické útoky v Bruselu ukazují, že tzv. „měkké cíle", tedy nechránění lidé, kteří jsou zranitelní vůči zbraním a trhavinám, jsou stále snadným terčem útoků. Zároveň dokazují, že teroristé v Západní Evropě jsou ochotni takovéto útoky provádět.

„Výbuchy v Bruselu jsou ostrou připomínkou toho, že útokům vůči měkkým cílům se dá předejít jen velmi těžko," vysvětluje analýza.

„Na rozdíl od tvrdých cílů, které vyžadují, aby útočníci k proniknutí jejich obranou použili velké týmy operativců a propracované plány útoku nebo velké výbušné zařízení, měkké cíle poskytují útočníkům výhodu v tom, že mohou být opakovaně napadány jediným operativcem nebo malým týmem za použití jednoduchého plánu."

Letiště jsou snadný cíl

Oblasti okolo letištních kontrol jsou podle analýzy pro útočníky oblíbeným cílem. Připomíná například útoky v Římě a Vídni z prosince roku 1985 a v Los Angeles z roku 2002, kdy byly v obou případech cílem útoku přepážky na letištích. Další útok na letišti se uskutečnil roku 2011 v Moskvě – tehdy se jednalo o bombový útok, při kterém zemřelo 35 lidí a více než 160 bylo zraněno.

„Oblasti příletů a odletů, které se nachází mimo letištní kontroly, obvykle nabízejí značný počet potenciálních obětí, na které je možné zaútočit bez toho, aby musel úročník pašovat zbraně přes letištní kontrolu. Z toho důvodu by cestující měli omezit dobu, kterou v této části letiště stráví, na minimum," varuje analýza.

Souvisí Brusel s Paříží?

Připomíná také, že se útoky odehrály v těsném sledu po zatčení Salaha Abdeslama, ke kterému došlo v Bruselu 18. března. Abdeslam byl jedním z lidí zodpovědných za útoky v Paříži z 13. listopadu loňského roku a v posledních dnech se v médiích objevily informace, že plánoval další útoky.

Ačkoliv by tyto události mohly souviset, analýza uvádí, že „Brusel je líhní džihádistické aktivity a mnoho Belgičanů bojuje po boku Islámského státu, Džabat al-Nusry a dalších džihádistických skupin v Sýrii a dalších oblastech džihádu."

Připomíná také, že v červnu roku 2014 zaútočil střelec spojovaný s IS v židovském muzeu v Belgii. „Co je ještě významnější, je fakt, že většina plánování listopadových útoků v Paříži také proběhlo v Belgii."

Na závěr dodává: „Dnešní útoky byly jednoduché ale efektivní; zčásti kvůli tomu, že byly namířeny vůči lidem shromážděným v omezeném prostoru – tedy na optimálním místě k získání velkého počtu obětí za použití malého sebevražedného zařízení. Umístění útoku u přepážky American Airlines je poměrně symbolické a naznačuje, že pravděpodobně šlo o snahu zabít americké občany."

Témata:  terorismus Belgie teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy