Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muže kvůli jednomu příspěvku na Facebooku stihl tvrdý trest

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Sydney - Před příspěvkem na Facebook vedl Kenneth Rothe (74) bezstarostný život, kdy se staral o dva své malé přímořské motely a se svou manželkou se staral o vnoučátka. Jenže pak ho brutálně napadli, musel být hospitalizován na půl roku a poté se ze strachu radši odstěhoval ze státu. A to kvůli jednomu příspěvku na Facebooku.

V březnu 2014 elektrikář David Scott napsal příspěvek, že motely Nambucca a Blue Dolphin slouží pedofilům a ptal se veřejnosti, proč jsou před motely autobusové zastávky, ze kterých nastupují děti..

A právě tyhle dva motely vlastnil pan Rothe, který občas nabízel krizové ubytování pro lidi, kteří prchají z rodinných sporů. Důrazně ale odmítl, že by někdy ubytoval bývalé vězně nebo pedofily.

Zdevastovaný a zoufalý Rothe následně poprosil Davida Scotta, aby příspěvek stáhl a omluvil se mu za pomluvu. Nic z toho se ale nestalo, pan Rothe byl místo toho dvakrát brutálně napaden.

Rothe řekl u soudu, že těsně před prvním útokem mu někdo řekl "Ty si ten pedofil z Blue Dolphin?". A to byl jen začátek, do motelů začali volat anonymové, někteří vyhrožovali, další žádali sex.

Soudce konstatoval, že pan Rothe byl čestným občanem komunity na severním pobřeží Austrálie a podnikal v souladu se zákony. "Tento útok na Facebooku byl proveden bez jakéhokoliv vyšetřování," řekl soudce.

Soudce řekl, že David Scott neměl žádný faktický základ pro své obvinění a neověřil si žádné informace předtím, než to pustil na Facebook. Scott se naopak bránil tím, že měl plné právo varovat občany o možném nebezpečí.

Nakonec musí David Scott zaplatit odškodné ve výši 150 tisíc australských dolarů, což je přepočtu téměř tři miliony korun, jak informoval server smh.com.au.

Témata:  policie Austrálie Austrálie Facebook

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy