Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kritická situace v Itálii: Ve městě se sehromadí uprchlíci, které vrátilo Švýcarsko + VIDEO

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím/Bern - Situace v příhraničním italském městě Como začíná být podle místních úřadů kritická. V posledních týdnech se tu začali hromadit migranti, které na hranicích zadržely a vrátily zpět švýcarské úřady.

Podle agentury APA před místním nádražím nyní táboří už asi 500 běženců. Švýcaři v kantonu Ticino, který sousedí s italskou Lombardií, jen během uplynulého týdne zadrželi a zpět do Itálie vypověděli kolem 1100 migrantů, hlavně z afrických států Eritreje, Etiopie a Gambie. O azyl ve Švýcarsku požádal asi jen každý pátý chycený cizinec.

Většina migrantů se z Itálie chtěla přes Švýcarsko dostat vlakem do Německa. Mezi zadrženými byly podle švýcarských médií asi dvě stovky nezletilých. Italské ministerstvo vnitra už začalo s hledáním nouzových příbytků pro migranty.

Zdroj: YouTube

Úřady chtěly nabídnout migrantům ubytování v bývalých kasárnách, nápad ale vyvolal protesty pravicově populistické a separatistické strany Liga severu. „Nejsou to uprchlíci, ale hospodářští migranti," zdůvodnil odpor mluvčí strany.

Podle europoslankyně opoziční strany Vzhůru, Itálie předsedy Silvia Berlusconiho Lary Comiové je město Como je na pokraji kolapsu. „Itálie se sice snaží vyrovnat nedostatek solidarity jiných členských zemí Evropské unie, nemůžeme ale sami přijmout všechny migranty," uvedla.

Témata:  uprchlíci Itálie Švýcarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy