reklama

Organizace věnující se tomuto problému poukazují, že jen letos bylo odhaleno 119 případů manželství, ve kterých figuruje nezletilé dítě, tedy osoba mladší 18 let. Ve 26 případech z nich byly oběti těchto sňatků děti mladší šestnácti let. Centrum pomoci proti nuceným sňatkům uvádí, že nejmladší oběť byla mladší než 10 let.

Poslední údaje přitom ukazují výrazný nárůst nucených sňatků dětí. Mezi lety 2005, kdy centrum zahájilo svou činnost, a 2015 se objevilo jen pět případů, kdy bylo oběti méně než 16 let, píše server The Local.

Většina obětí letos odhalených nucených svateb jsou přistěhovalci z Eritreje, Somálska, Iráku, Afghánistánu a Sýrie, uvedla ředitelka centra Anu Sivaganesanová v rozhovoru pro švýcarský NZZ am Sonntag. Pro server The Local dodala, že nárůst počtu odhalených případů lze částečně vysvětlit nárůstem žadatelů o azyl, kteří přichází do Švýcarska.

Za více odhalených případů však také může zvýšené povědomí o problematice u lékařů, sociálních pracovníků a učitelů ve Švýcarsku, protože země přijala v roce 2013 vlastní právní předpisy o nucených sňatcích. „Zatím ale bohužel neexistuje žádný systém, který by nucená manželství ve Švýcarsku systematicky odhaloval," řekla Sivaganesanová.

Organizacím se podle ní většinou hlásí samotné oběti. „Například minulý týden jsme obdrželi zprávu od čtrnáctileté dívky z kantonu Schwyz, která nás informovala o svém stavu. Většinu zpráv dostaneme například ze škol, specializovaných služeb či azylových center," vysvětluje.

Mnoho dětí a mladistvých, kteří byli nuceni do manželství mimo území Švýcarska, se přihlásí úřadům, jakmile do země dorazí, protože jsou na místě, které považují za bezpečné a které jim umožňuje „odvážit se oponovat" jejich situaci, vysvětluje.

„Jakmile je případ odhalen, centrum pracuje s oběťmi, které oddělí od jejich partnera a dá nezletilým zpět část jejich dětství," uvedla Sivaganesanová. Nutit člověka ke sňatku či do registrovaného partnerství je ve Švýcarsku nezákonné a hrozí za to až pět let vězení.

Zwangsheriat, organizace na podporu obětí nucených sňatků, nyní žádá, aby byl zákon změněn tak, aby každé manželství nezletilých, které bylo uzavřeno v zahraničí, bylo automaticky zrušeno v případě, že pár bude žít ve Švýcarsku.

V současné době švýcarský zákon stanoví, že takové manželství „by mělo být zrušeno ", ledaže pokračování manželství je v převažujícím zájmu tohoto partnera. Sivaganesanová však říká, že tato výjimka ze zákona je „nebezpečná" a že všechna manželství nezletilých by měla být zrušena. „Manželství před dosažením věku dospělosti je zneužívání," tvrdí.