Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České ministerstvo zahraničí varuje před cestami do východoafrické Etiopie

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - České ministerstvo zahraničí varuje před cestami do východoafrické Etiopie kvůli násilným střetům vládních sil s demonstranty.

Ministerstvo to dnes oznámilo na svém webu. Minulý víkend byla při potlačování protestů v Etiopii zabita zřejmě téměř stovka lidí. Demonstrace se podle ministerstva objevily i v turistických oblastech.

"V regionu Oromia, který obklopuje hlavní město Addis Abebu, dochází od listopadu 2015 k občasným bezpečnostním incidentům, jako jsou blokády silnic, násilné protesty či střety s bezpečnostními složkami, které si již na obou stranách vyžádaly řadu obětí na životech," sdělilo ministerstvo.

Zatím se střety objevovaly hlavně v okolí měst Ziway, Šašemene a Ambo. "Další se ovšem mohou vyskytnout neočekávaně prakticky kdekoli v regionu, včetně všech hlavních silničních tahů z Addis Abeby," doplnil úřad.

V pondělí uvedla agentura AP, že etiopské bezpečnostní síly při potlačování víkendových protivládních protestů zabily nejméně 97 lidí.

Témata:  Etiopie Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy