Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kuvajtu zdraží benzín. I přesto je neuvěřitelně levný

Benzinky, ilustrační fotografie
Benzinky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Kuvajt - Zatímco většina světa má z nižších výkupních cen ropy radost, protože řidiči při tankování svých plechových miláčků ušetří, v Kuvajtu dělá levná ropa místním pořádné vrásky na čele.

Hospodářství Kuvajtu je totiž na vývozu ropy závislé a nižší výkupní ceny tak zdejší vládu pořádně bolí. Proto se podle CNN rozhodla, že pořádně oseká štědré dotace.

A to znamená, že ceny paliv příští měsíc v tomto státu na pobřeží Perského zálivu prudce vyletí vzhůru. Prémiová paliva zdraží až o 83 procent, obyčejná až o 62 procent.

I tak by ovšem řada Čechů za ceny benzínu a nafty v Kuvajtu zabíjela - i po zdražení tu litr paliva totiž bude stát necelých sedm korun, což je pro Čechy naprosto pohádková cena.

Kuvajt kvůli osekání vládních dotací přijde o pozici země s nejlevnějším benzínem na světě. I tak je tu naplnění nádrže auta přibližně čtyřikrát levnější než u nás.

Analytici podotýkají, že vládě Kuvajtu a dalších zemí závislých na produkci ropy ovšem nezbývá nic jiného než omezit dotace a zdražovat. S ropou totiž země nemohou vystačit donekonečna a časem jim nezbyde nic jiného než hospodářství přeorientovat na jiná odvětví.

Témata:  Kuvajt pohonné hmoty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.