reklama

"Byl mnohem modřejší než nejmodřejší hortensie, jakou jste kdy viděli," uvedla pro Boston Globe Waynova manželka Jana. "Byl záživý, skoro jako by svítil," dodala.

Odborníci z University of Maine's Lobster Institute tvrdí, že šance na ulovení modrého humra se blíží jedné ku dvě milionům, přesto se to Wanovi podařilo už podruhé. Svého prvního modrého humra chytil v devadesátých letech minulého století, uvedl server ABC News.

Jakmile rybář unikátního tvora ulovil, oddělil jej od ostatních humrů a ukázal ho ženě. "Zeptal se i dětí: Chcete vidět modrého humra?" dodává Jana. "Děti byly jako u vytržení. Bylo to neskutečně roztomilé," dodala.

Wayne a Jana humra, které pojmenovali Bleu, na rozdíl od jeho běžných soukmenovců sníst neplánují. Nyní ho přechovávají na bezpečeném místě v nádrži a pokouší se mu zajistit místo v místním akváriu.

Tony LaCasse, mluvčí New England Aquarium, serveru ABC News řekl, že modrých humrů v poslední době přibývá. Za rok se jich objeví zhruba 50, z čehož vyplývá, že všichni by mohli být potomci jedné humří matky. Humr totiž naklade 8000, ale klidně i 100 000 vajec za rok, dle své velikosti.