Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové manipulují volby, policie se jich bojí, varuje zpráva ministerstva

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn – Britská policie se bojí „obvinění z rasismu“, proto nezasahuje při volebních podvodech v některých oblastech, kde žijí velké komunity muslimů. Lidé si sice stěžují na manipulaci, nikdo s tím ale ve většině případů nic nadělá. Vyplývá to ze zprávy, kterou vypracovali odborníci na pokyn bývalého premiéra.

Britská policie má podle zprávy vypracované skupinou vedenou ministrem pro obce a místní zastupitelství sirem Ericem Picklesem, „příliš velký strach" ze zastavení manipulace voleb v muslimských oblastech. To alespoň vyplývá ze závěrečné zprávy, o které informoval server Express.

Úřady podle materiálu nedělají dost, aby vymýtily šikanu a náboženské zastrašování ze strany asijských autorit v době voleb. Zpráva dokonce vyzvala k dramatickému přehodnocení volebního systému, když varovala, že je v sázce „integrita demokracie".

Volební komise se také dostaly pod palbu za to, že situaci ještě zhoršují, když podporují používání cizího jazyka. Pickles, který byl někdejším premiérem Davidem Cameronem pověřen prošetřit situaci po skandálu v Tower Hamlets ve východním Londýně, uvedl, že to „ponechává otevřené dveře k podvodům".

Bývalý starosta Tower Hamlets Luftur Rahman byl sesazen z pozice poté, co byl shledán vinným z korupčních a nezákonných praktik. Loňské všeobecné volby byly doprovázeny obviněními z toho, že radikální islamisté tlačí na voliče přímo ve volebních místnostech, údajně jim tvrdili, že hlasování je „neislámské".

V některých volebních místnostech byly také umístěny samolepky, které apelovaly na muslimy, aby nevolili. Objevila se také obvinění z falšování korespondenčního hlasování v převážně asijských oblastech.

Zpráva poukazuje na to, že policie nebyla ochotna zasáhnout, protože „se obávala obvinění z diskriminace". A to i přesto, že nejméně jeden volič musel čelit výhrůžkám, že „shoří v pekle", pokud bude hlasovat pro špatného kandidáta.

Aby se podobným situacím do budoucna zabránilo, měly by podle materiálu vzniknout bezpečné zóny kolem volebních místností, přísněji by se měly kontrolovat osobní doklady, hlasování poštou by mělo být zrušeno a měly by být zavedeny přísnější tresty za podvody.

„Setkáváme se s náročnými problém, které se týkají komunitní politiky a etnicko-náboženské polarizace, ale to není žádná omluva pro to, že selháváme při prosazování britského práva a ochraně integrity našeho demokratického procesu," myslí si Pickles.

„Zákony musí být uplatňovány stejně a spravedlivě pro všechny. Integrace a dobré komunitní vztahy jsou podkopávány selháním při lpění na dodržování pravidel právního státu a zajištění fair play," dodal.

Témata:  Velká Británie policie Velká Británie muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy