Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé firmy uprchlíky nechtějí. Co bude dál?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Některé německé firmy v rámci lepší integrace nabídly mladým uprchlíkům pracovní stáže, který jim mají pomoci lépe se začlenit i získat důležité zkušenosti. Kvůli nedávným útokům, které otřásly zemí, však některé podniky své nabídky přehodnotily a rozhodly se, že je raději nepřijmou.

Mladý syrský uprchlík (18), který měl nastoupit na pracovní stáž v jedné ze společností v Norimberku, zjistil, že ho firma najednou nechce přijmout. Nabídka prý byla zrušena „kvůli vážným útokům v Německu". Uvedl to server The Local s odvoláním na německé sdělovací prostředky.

Uprchlík, který přijel do Německa před 11 měsíci, chtěl absolvovat stáž, aby si zlepšil šance týkající se dalšího studia. Získal nabídku od norimberské logistické firmy, ta pak ale byla zrušena s tím, že společnost dala přednost jinému žadateli o místo. Společnost odůvodnila své rozhodnutí tím, že poukázala na nedávné „vážné útoky v Německu".

Minulý měsíc se v jižním Německu staly hned čtyři násilné útoky během jednoho týdne. Ve třech případech byli pachatelé žadatelé o azyl v Německu.

Asi před čtyřmi týdny mladík podle serveru Nordbayern.de pozván k pohovoru, po kterém mu šéf rodinného podniku „potvrdil, že může nastoupit na stáž". „Dokonce jsme si domluvili datum, kdy mám nastoupit," uvedl uprchlík. Praxe měla trvat tři týdny, z nichž dva měl strávit ve skladu firmy a třetí v kanceláři.

I když ho firma přijala, nedostal podle svých slov žádné další informace – žádné aktuální pokyny či instrukce, co má první den dělat, či kam má jít. Dva dny před nástupem proto do podniku zavolal, aby zjistil, co se děje. Firma zareagovala e-mailem, ve kterém stálo, že „bohužel nemůže nabídnout umístění praktikanta".

V tomto e-mailu také stálo, že „po dlouhých úvahách v rámci našeho týmu, jsme se rozhodli, že vzhledem k vážným útokům v Německu, dáme přednost přijetí jiného žadatele".

Společnost také uvedla, že už poslala dopis Spolkovému úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), ve kterém mu vysvětlila své rozhodnutí. Mluvčí BAMF však serveru The Local uvedl, že úřad dopis od společnosti neobdržel. Dodal, že je politováníhodné, že byla stáž pro mladého uprchlíka zrušena.

Firma údajně poslala dopis 25. července - jen jeden den poté, co syrský žadatel o azyl zabil jednu ženu a další dva lidi zranil nožem, ve stejný den se další útočník v Ansbachu vyhodil do vzduchu a zranil 15 lidí.

Imigrační úřad uvedl, že nalezení stáží pomáhá migrantům integrovat se, což je pro společnost důležité.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy