Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci mění strategii: Do Řecka už nechtějí, problémy má jiná země

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Evropská pohraniční agentura Frontex dnes zveřejnila nová číslo ohledně migrační krize. Největší nápor nyní zažívá Itálie, kam míří lodě s uprchlíky zejména z Afriky.

Do Itálie v červenci připlulo asi 25.300 migrantů, což je v porovnání se stejným obdobím loni o 12 procent víc. Naopak do Řecka minulý měsíc z Turecka zamířilo kolem 1800 uprchlíků, proti loňsku o 97 procent méně.

Řecko, kam ještě v prvních třech měsících letošního roku připlulo přes 150.000 lidí, zažilo obrovský pokles počtu uprchlíků poté, co v březnu začala platit dohoda EU-Turecko. Během následujících čtyř měsíců k řeckým ostrovům v Egejském moři dorazilo "jen" 8500 běženců.

Největší nápor migrantů momentálně zažívá Itálie. Vůbec největší podíl uprchlíků  tvoří obyvatelé Nigérie a Eritreje. K italskému pobřeží se za sedm měsíců letošního roku dostalo asi 95.000 migrantů, což je "v souladu se situací v loňském roce", uvedl Frontex.

Témata:  uprchlíci Itálie Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.