Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisícovky mírových jednotek OSN posílí Jižní Súdán

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York/Juba - V Jižním Súdánu se posílí mírové jednotky, a to rovnou o několik tisíc. Rozhodla o tom rada bezpečnosti OSN, která zasedala v New Yorku.

Schválená rezoluce RB OSN umožní navýšení počtu mírových sil v Jižním  tisíc Súdánu o další 4000 vojáků z Afriky, čímž se finální číslo zvýší na 17 tisíc příslušníků.

Takzvané modré přilby OSN získají také širší pravomoci. V budoucnu mají použít "všech nezbytných prostředků" k ochraně pracovníků a objektů OSN. Zároveň mají sahat k aktivním opatřením na ochranu civilistů před hrozbami.

Pro rezoluci hlasovalo 11 z 15 členských států rady, čtyři se zdržely. Jihosúdánská vláda obecně souhlasí s přítomností mírových sil ve své zemi, k podobě rezoluce však vyjádřila řadu výhrad. Agentura AP upozorňuje, že se tak zvyšuje pravděpodobnost střetů mezi modrými přilbami OSN a jihosúdánskými ozbrojenými silami.

Témata:  Jižní Súdán OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy